Odlučeno: U Hrvatsku može ući i ko je primio rusko ili kinesko cjepivo

Radiosarajevo.ba
Odlučeno: U Hrvatsku može ući i ko je primio rusko ili kinesko cjepivo
Print Screen / Hrvatski štav civilne zaštite

Hrvatski štab civilne zaštite danas je održao press konferenciju o stanju epidemije koronavirusa u ovoj državi, a bilo je riječi i o hrvatskom priznavanju ruske i kineske vakcine.

"Na razini EU se radi na dokumentu digitalne propusnice, tzv COVID pasoša. Zaključka o neregistriranim cjepivima još nema. Sigurno će to doći na dnevni red i zauzet će se zajednički stav i mi ćemo se prilagoditi tome.

Za nas je sad bitno da je cjepivo, i rusko i kinesko, osobe koje su se cijepile i tim cjepivima bit će tretirane na isti način kao i one osobe koje su dobile neko drugo cjepivo", rekao je aktualni potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović.

"Prijedlog europske uredbe o certifikatima sadrži dio da zemlje same mogu odlučiti o prihvaćanju i drugih cjepiva ako mogu osigurati provjeru je li potvrda autentična. Još ne znamo kako će glasiti konačni tekst, no mi smo odlučili da ćemo priznati potvrdu i za cjepiva koja nisu registrirana na području EU", dodaje direktor HZJZ-a, Krunoslav Capak.

Dodaje kako će se voditi računa o tome kako su se ljudi prijavljivali na platformu. Svi koji su stariji od 18 će se u trećoj fazi moći cijepiti., prenosi Jutarnji.hr.

"Blizu polovice druge faze smo. U nekim županijama je druga faza već prešla polovicu. Bitno je obuhvatiti što više ljudi. Računamo da bi to bilo u svibnju što se tiče konačnog prelaska u treću fazu", rekao je Capak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije