COVID-19 / Hrvatska: Predsjednik, vlada i zastupnici odmah moraju prijeći na minimalac?

21. 03. 2020. u 19:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 444

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Zoran Milanović, svi članovi vlade, svi savjetnici predsjednika, svi saborski zastupnici, svi čelnici javnih kompanija... odmah moraju uvesti mjeru određivanja minimalne plaće za sebe do prolaska nezapamćene zdravstvene i ekonomske krize, piše Index.hr.

Nije riječ o šupljem populizmu, baš naprotiv. Iako će ukupna ušteda od takvog poteza biti zanemariva, on će pokazati solidarnost s desecima tisuća otpuštenih i uskoro otpuštenih radnika u privatnom sektoru te desecima tisuća onih koji su od ovog tjedna na minimalcu, ali im i dati legitimitet da uvedu drastične rezove i otkaze u administrativnom dijelu javnog sektora te druge goleme rezove u javnoj potrošnji.

Ti potezi moraju se povući odmah. Danas, sad, bez odgađanja. Svaki dan odgode privatnom sektoru donosi tisuće novih nezaposlenih, stotine bespovratno izgubljenih kompanija. Žrtvuju se radnici da bi se spašavali neradnici, ubija se najbolje da bi se hranilo najgore.

Usporedno s dramatičnim rezom proračuna (ne 5%, ne 10%, tek 30% i znatno više će se osjetiti), privatni sektor treba momentalno privremeno rasteretiti od svih poreza, a trajno od velikog dijela poreznih davanja i svih parafiskalnih nameta i neesencijalnih davanja. Osim toga, treba napokon uvesti - ono što se već godinama traži - plaćanje PDV-a po naplati za sve poduzetnike. Ako poduzetnik nije naplatio račun, ne može ga država prisiljavati da plati PDV.

Više o ovoj temi možete pročitati OVDJE.

 

NEMA KOMENTARA