Hrvatska: Penzioneri će ubuduće moći zadržati svoju i naslijediti penziju partnera!

2
Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Penzioneri će ubuduće moći zadržati svoju i naslijediti penziju partnera!
Twitter / Ilustracija

Novi model porodične mirovine, koji će se uvesti u Hrvatskoj najranije 2022. godine, ići će u smjeru da se može naslijediti određeni postotak penzije od preminulog člana obitelji koji je doprinosio mirovinskom fondu, a da istodobno preživjeli član porodice zadrži i svoju mirovinu, neslužbeno saznaje Jutarnji.

Sad je sistem porodične penzije uređen tako da se može naslijediti 70 posto mirovine preminulog člana porodice, ali istovremeno preživjeli član obitelji, a uglavnom je riječ o udovicama, mora se odreći svoje penzije, ako je to za nju povoljnija opcija.

Članovi porodice umrlog osiguranika, naime, imaju pravo na porodičnu penziju ako je umrli osiguranik imao pet godina staža osiguranja ili najmanje 10 godina mirovinskog staža, a pravo na mirovinu imaju udovci i udovice, izvanbračni drugovi, životni i neformalni životni partneri ako je zajednica trajala najmanje tri godine i ako su do smrti partnera navršili 45 godina, ali je mogu koristiti tek nakon što su navršili 50 godina života.

HDZ i Vlada Hrvatske su se u svojim programima obavezali da će u mandatu na drugačiji, pravedniji način urediti model porodične penzije, a radna grupa za izradu zakonskog rješenja, trebala bi se oformiti uskoro i raditi na tome cijelu iduću godinu, kako bi prijedlog do kraja 2021. bio dovršen.

O kojem će se tačno postotku koji će moći naslijediti preživjeli član porodice raditi, odredit će radna grupa, ali kako saznajemo, iznos od maksimalno 50 posto naslijeđene penzije, koji traže umirovljenička udruženja nije realan, on će biti sigurno manji jer bi to bio velik finansijski zalogaj za državni proračun.

Naime, riječ je o sasvim sigurno milijardama kuna, svoti novca koja nije pokrivena penzionim doprinosima i morat će se osigurati u proračunu, a u najjeftinijoj varijanti porezne će obveznike koštati više od milijarde kuna godišnje.

Tako da Vlada Hrvatske računa da će u to moći ići tek kad izađemo iz krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Ostatak teksta i kakva je situacija u Njemačkoj pročitajte na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije