Hrvatska odbila da pošalje kanadere Crnoj Gori koja se danima bori sa požarima

0
Radiosarajevo.ba
Hrvatska odbila da pošalje kanadere Crnoj Gori koja se danima bori sa požarima
Foto: EPA / Kanader u akciji gašenja požara

Iako je ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić za danas u ovu najavio dolazak jednog specijalnog protivpožarnog kanadera tipa "Canadair CL-415 T" iz Hrvatske kao ispomoć u gašenju velikih požara koji danima gore u Boki, to se nije desilo, niti će se u dogledno vrijeme realizovati.

Naime, načelnik Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore Miodrag Bešović potvrdio je jučer oko 14 sati "Vijestima" da je iz Zagreba stigao negativan odgovor na zvanični zahtjev za asistenciju koju je MUP oficijelnim kanalima u skladu sa bilateralnim sporazumom dvaju država jutros poslao Hrvatskoj.

"Dobili smo odgovor da Hrvatska trenutno raspolaže sa samo tri kanadera od kojih su im sada u operativnom stanju samo dva, te da zbog sopstvenih potreba i gašenja požara koje oni imaju na svojoj teritoriji, nisu u mogućnosti da izađu u susret našem zahtjevu", kazao je Bešović.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Krivokapić je na Twitteru objavio da je preko hrvatskog kolege Gorana Grlića-Radmana postigao da Hrvatska Crnoj Gori od danas stavi na raspolaganje jedan "Canadair" koji će gasiti požare u Boki.

Iako je bilo vrlo neizvjesno da će se to realizovati jer Hrvatska i sama ove godine kuburi sa neispravnošću polovine svoje flote od ukupno šest aviona tipa "CL-415T" sa kojima ta država raspolaže, ministar u Vladi Crne Gore Adrijan Vuksanović (HGI) sinoć se u telefonskoj komunikaciji, zahvali hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću na tome, kako je sinoć saopštila HGI "što će kanader iz Hrvatske gasiti požare u Boki Kotorskoj".

"Nije prvi puta da Republika Hrvatska u vremenu kada je i sama pogođena požarima ustupa kanader kako bi pomogla Crnoj Gori u borbi protiv vatrene stihije. Hrvatska građanska inicijativa često ističe, ali i afirmira činjenicu da su Crna Gora i Republika Hrvatska dvije prijateljske zemlje. HGI će i ubuduće jačati dobre relacije među njima na svim poljima, a na dobrobit naših građana. Hvala Hrvatska", saopšteno je iz juče iz HGI.

Međutim, i pored Krivikapićevih obećanja i Vuksanovićog zahvaljivanja Plenkoviću, kanader iz Hrvatske ipak neće poletjeti ka Crnoj Gori.

U međuvremenu, vatrogasci u Boki ostali su i bez pomoći jedinog raspoloživog malog protivpožarnig aviona tipa "Air Tractor AT-802" crnogorskog MUP-a jer je taj avion nakon višesatnog bacanja "vodenih bombi" na požarište iznad Kamenara, prekinuo dejstvo i odletio je za Podgoricu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije