Hrvatska obilježava 28. godišnjicu akcije "Oluja": Milanović i Plenković zajedno u Kninu

6
Hina
Hrvatska obilježava 28. godišnjicu akcije "Oluja": Milanović i Plenković zajedno u Kninu
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović i Andrej Plenković

Hrvatska u subotu, 5. augusta slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 28. obljetnicu vojno-policijske akcije "Oluja".

Vojno-policijska Oluja započela je 4. augusta 1995 godine u 5 sati, a već do 7. augusta Hrvatska je vojska oslobodila okupirana područja u Dalmaciji, Lici, Kordunu i Banovini te ih vratila u sastav Republike Hrvatske.

Godišnjica Oluje svake se godine obilježava 5. augusta, na dan kada su hrvatski vojnici ušli u Knin.

Sjećanje na 1992.: "NE pucaj" - govorio je Jovan Divjak taj dan u Dobrovoljačkoj

Sjećanje na 1992.: "NE pucaj" - govorio je Jovan Divjak taj dan u Dobrovoljačkoj

Uz Knin, operacijom Oluja oslobođeni su i Gračac, Obrovac, Korenica, Slunj, Plitvice, Sveti Rok, Benkovac, Kijevo, Vrlika, Dubica i brojna druga mjesta, a hrvatske snage došle su na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i Bosne i Hercegovine. S druge strane, sa spomenutih se područja nakon Oluje iselilo oko 200 hiljada građana, pretežno srpske nacionalnosti, kojima je povratak, prema tvrdnjama nevladinih organizacija, godinama bio otežavan i onemogućavan.  

Vojna operacija kojom je oslobođena jedna petina hrvatskog teritorija nije prošla bez ljudskih gubitaka. U Oluji su poginula 174 vojnika i redarstvenika, a više od 1400 ih je ranjeno.

Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti ove će se godine, umjesto na stadionu NK Dinara, održati pod šatorom na glavnom gradskom trgu u Kninu, zbog najave lošeg vremena.

Zoran Milanović spominjao BiH u proslavi Oluje: 'Bihać bi bio nova Srebrenica da nije bilo Hrvatske'

Zoran Milanović spominjao BiH u proslavi Oluje: 'Bihać bi bio nova Srebrenica da nije bilo Hrvatske'

Obilježavanju će nazočiti državni vrh, a okupljenim građanima i braniteljima obratit će se predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković. U ime hrvatskih branitelja, kao prvi govornik, govorit će djelatni časnik HV-a, dragovoljac i pripadnik Tigrova. 

Najviši državni dužnosnici i predstavnici županija i gradova položit će vijence kod spomenika hrvatske pobjede Oluja 95. Isto će učiniti predstavnici obitelji nestalih i poginulih hrvatskih branitelja, hrvatskih ratnih vojnih invalida, zatim ratni zapovjednici i predstavnici udruga iz Domovinskog rata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije