Hrvatska: Obavezno nošenje maski u trgovinama

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Obavezno nošenje maski u trgovinama
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Od danas se u Hrvatskoj mijenjaju neke epidemiološke mjere pa će tako maske biti obavezne i u trgovinama i trgovačkim centrima.

Direktorica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš gostovala je u Dnevniku N1 koja je pojasnila da je poznato da se zaraza lakše širi u zatvorenom prostoru.

"Zato se prati situacija, sve se razmatra i odluke će se donijeti u pravom trenutku. Možda i jesmo nacija koja najmanje koristi maske, ali morat ćemo se na to naučiti jer novi dokazi govore da one značajno smanjuju prijenos virusa", kazala je Bubaš. 

Na pitanje koliko se često maske moraju mijenjati, Bubaš je rekla: 

"Medicinske maske se ne bi trebale nositi duže od tri sata, a platnene onoliko koliko je maska suha. Kad se namoči, trebat će je zamijeniti. Trebat će razmišljati i o tome koliko ćemo negdje boraviti, nositi možda vrećicu s rezervnom maskom, morat ćemo se snalaziti".

Odlukom se za vrijeme trajanja epidemije uvodi obaveza nošenja maski, a navedeno je i u kojim slučajevima će maske biti obavezne.

Moraju ih koristiti: 

- zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjeti dopušteni

- vozači i putnici u prijevoznim sredstvima javnog prijevoza

- zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama

- zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka

- druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije