Novi podaci / Hrvatska: Niko od vakcinisanih osoba nije preminuo od koronavirusa

08. 07. 2021. u 10:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Nijedna osoba u Hrvatskoj koja je vakcinisana nije preminula od posljedica infekcije koronavirusom, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Analiza je napravljena na temelju podataka o svim osobama vakcinisanim do 10. maja, njih ukupno 882.120, čiji je status provjeren tri sedmice kasnije, odnosno 1. juna. Od svih vakcinisanih osoba, nakon primljene prve doze zarazilo se njih 8423, što je nešto manje od jedan posto ukupno vakcinisanih. Nakon potpunog vakcinisanja, odnosno primljene obje doze, oboljelo je 1146 osoba.

Od osoba koje su vakcinisane dvjema dozama njih 149 je hospitalizirano, odnosno 13 posto od onih koji su oboljeli uprkos vakcinisanju, a među vakcinisanim jednom dozom u bolnici je završilo njih oko devet posto.

Umrla nije ni jedna osoba, što nedvosmisleno upućuje na to da je vakcinisanje najsigurnija zaštita od najgoreg.

Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva, objašnjava da je očekivano da će se manji dio vakcinisanih osoba razboljeti, kao što je slučaj sa svim vakcinama, ali ključno je da vakcina štiti od smrti, teških oblika bolesti i intenzivne njege.

"Ovo je dokaz za sve samoprozvane stručnjake, ovo je praktično iskustvo za sve one koji smatraju da cjepivo nije dovoljno istraženo. Da je covid bio hunjavica ili blaga temperatura, ne bi ni trebalo cjepivo, ja se prvi ne bih cijepio da je to bila razina ove bolesti, ali ovo je smrtonosna bolest", kaže Venus.

Do utorka je u Hrvatskoj potrošeno 2,714.126 doza vakcina. Dosad je 1,518.820 osoba vakcinisano s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 1,195.306 primilo obje doze. Na dan 6. juli potrošeno je 27.588 doza vakcina. Ukupno se barem jednom dozom vakcinisano tek 44 posto odraslih stanovnika, bitno manje od prosjeka EU, koji iznosi 63 posto.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)