Hrvatska: Iznenada preminuo ugledni književnik Tonko Maroević

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Iznenada preminuo ugledni književnik Tonko Maroević
Foto: Arteist.hr / Tonko Maroević

Hrvatski književnik, povjesničar umjetnosti i publicist akademik Tonko Maroević umro je iznenada u utorak poslijepodne u svom domu u Starom Gradu na otoku Hvaru, piše Hina.

Maroević je rođen u Splitu 1941. godine, a porijeklom je iz Staroga Grada na Hvaru.

Diplomirao je komparativnu književnost i povijest umjetnosti te doktorirao temom 'Likovna umjetnost u hrvatskoj književnosti od moderne do danas'. Bio je naučni savjetnik na Institutu za povijest umjetnosti i profesor katedre povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Redoviti je član HAZU i potpredsjednik Matice hrvatske.

Bio je pjesnik, esejist, prevoditelj, ponajviše s italijanskog jezika te istraživač suvremene hrvatske umjetnosti.

Dobitnik je nagrada 'Poeta oliveatus' na manifestaciji Croatia rediviva: Ča, Kaj, Što - baštinski dani (1997.), 'Tin Ujević', za zbirku pjesama 'Trag roga ne bez vraga' (1988.) te Plaketa 'Dobrojutro, more', s pjesničkih susreta u Podstrani (2011.). Javio se zbirkama pjesama u prozi 'Primjeri' (1965.) i 'Slijepo oko' (1969.) u okviru generacijske 'razlogovske' poetike.

Autor je niza djela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije