Hrvatska će tražiti potvrdu o testu: Hoćemo li na more ove godine?

Radiosarajevo.ba
Hrvatska će tražiti potvrdu o testu: Hoćemo li na more ove godine?
Pixabay / Ilustracija

Ministar turizma Hrvatske Gari Cappeli danas će iz Zagreba voditi video konferenciju svih ministara turizma EU-a na temu posljedica pandemije koronavirusa po turizam.

Bit će razgovora i o mogućnosti da se, nakon 15. juna, za turiste koji bi ulazili u Hrvatsku uvedu, posebne potvrde da nisu zaraženi i bolesni. Ništa još nije razrađeno pa tako ni to hoće li se testiranje raditi na granici, ili će turist moći potvrdu donijeti sa sobom, javlja Patria

No, hrvatski mediji javljaju kako je izvjesno da će se provoditi test na antitijela ili tzv. antigenski test - koji pokazuju postoji li imunitet na koronavirus.

No da bi imunitet postojao, osoba je morala virus preboljeti, znajući to ili ne. Pretpostavlja se da je najviše deset posto populacije virus imalo, što onda značajno smanjuje i potencijalni broj onih koji će moći u turizam. Velika većina ljudi se u karantenskim uvjetima s virusom još nije srela.

Doc.dr.sc Igor Jurak s Odjela za biotehnologiju Zavoda za molekularnu i sistemsku biomedicinu Sveučilišta u Rijeci, jedan od znanstvenika koji radi na istraživanju Instituta Ruđer Bošković o genetici koronavirusa u Hrvatskoj, kaže da se nacija smatra imunom onda kad virus preboli 60-70 posto populacije. U uvjetima karantene je širenje virusa jako ograničeno pa bi za imunitet krda, u SAD-u virus trebalo zaraditi oko 200 miliona ljudi.

Dakle, na Jadran će moći samo oni koji su imunitet već stekli, i koji pristanu na testiranje, i biće to turizam nimalo nalik dosadašnjem, prepun ograničenja. Budući da standardni dijagnostički test na koronavirus ujutro može biti negativan, a popodne već pozitivan, njega se za Covid 19 potvrdu, sigurno je, neće koristiti. Serološki test koji pokazuje da je neko razvio antitijela na koronavirus i da je odnosno bolest već prebolio turisti će moći napraviti i u matičnoj državi, a ne nužno obavljati na granici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije