Hrvati uspjeli prijeći Atlantik u čamcu na vesla

0
Fena
Hrvati uspjeli prijeći Atlantik u čamcu na vesla
Foto: MORH / Werner i Cruckshank su preveslali Atlantik

Nakon gotovo tri mjeseca, dvojica hrvatskih branitelja Martin Cruickshank i Werner Ilić uspjeli su u historijskom poduhvatu prelaska Atlantskog okeana u čamcu na vesla.

U 83 dana provedena na okeanu, Werner i Cruckshank su preveslali Atlantik od Kanarskih otoka do Bridgetowna na Barbadosu.

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved čestitao je dvojici ponosnih hrvatskih branitelja na tom historijskom uspjehu, izrazivši zadovoljstvo što hrvatski branitelji i umirovljeni časnici Hrvatske vojske i na takav način pridonose promociji Hrvatske u svijetu.

Objavljena imena: Tri Šveđanina optužena zbog ubistva i pokušaja ubistva u Sarajevu

Objavljena imena: Tri Šveđanina optužena zbog ubistva i pokušaja ubistva u Sarajevu

Projektom "Veslom preko Atlantskog okeana", pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Werner i Cruckshank su Hrvatsku uvrstili u ligu zemalja prekookeanskih veslača, u kojoj je uz Hrvatsku, još samo 31 zemlja.

Svojom su plovidbom u ekološki potpuno prihvatljivom čamcu "Fenix", dodatno opremljenog desalinizatorom koji se napaja isključivo solarnom energijom, dvojica dragovoljaca Domovinskog rata odali su počast domovini, ali i osvijestili javnost o važnosti zaštite prirodnih resursa, a posebice okeana i mora.

Martin i Werner su umirovljeni časnici Domovinskog rata koji su se zbog odbrane hrvatske domovine 90-ih vratili iz inozemstva. Sada su u čamcu za prekookeansku plovidbu i koristeći samo vesla, ta dvojica branitelja uspjela preveslati 5.500 kilometara nemilosrdnog Atlantskog okeana.

Svoj su poduhvat u čast i slavu domovine prigodno počeli 15. januara 2022., na dan kada je prije 30 godina međunarodna zajednica priznala Republiku Hrvatsku, a završili su ga upravo na Dan planeta Zemlje, više od tri mjeseca kasnije.

"Znali smo da neće biti lako, očekivali smo teške uvjete i izniman fizički napor prilikom veslanja, ali u slavu domovine i s vjerom u Boga, ništa nam nije bilo teško. Jedino nismo očekivali da će nam tako snažna oluja potpuno promijeniti rutu putovanja pa smo ponosni i zahvalni što smo uspjeli živi i s neoštećenim čamcem doveslati do Barbadosa", naglasio je branitelj Werner Ilić.

Martin Cruickshank je po dolasku na Barbados rekao kako su na neobičnoj plovidbi "imali jedan drugoga, poniznost prema moćnoj prirodi oko njih i želju da proslave voljenu domovinu".

"Sretni smo što će od sada i Hrvatska u svijetu biti poznata po uspješnom prelasku Atlantskog okeana samo u čamcu na vesla", zaključili su, prenosi Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije