Hrvati protiv uvođenja eura, pokrenuto prikupljanje potpisa za referendum

3
AA
Hrvati protiv uvođenja eura, pokrenuto prikupljanje potpisa za referendum
Print Screen / Pokrenuta Inicijativa „Zaštitimo hrvatsku kunu”

Referendumska inicijativa „Zaštitimo hrvatsku kunu” počela je prikupljanje potpisa za referendum na kojem bi se, ako bude raspisan, hrvatski građani imali priliku izjasniti protiv uvođenja eura kao nacionalne valute, odnosno za daljnji opstanak kune.

Inicijativa „Zaštitimo hrvatsku kunu” koju su zajednički pokrenuli Hrvatski suverenisti i Hrvatska stranka prava (HSP) u narednih 15 dana, koliko iznosi propisani zakonski rok, na više od 250 lokacija diljem Hrvatske nastojat će prikupiti oko 370.000 potpisa hrvatskih građana, odnosno 10 posto potpisa od ukupnog broja birača prema popisu iz 2011. godine, kako bi se raspisao referendum na kojem bi građani odlučili jesu li protiv uvođenja eura kao valute i za opstanak kune koja je nacionalna hrvatska valuta već 25 godina.

Predsjednik organizacijskog odbora inicijative „Zaštitimo hrvatsku kunu” Marko Milanović Litre naveo je kako će referendumsko pitanje glasiti „Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba koja glasi: Novčana jedinica RH jest kuna koja se dijeli na stotinu lipa? Odluku o promjeni novčane jedinice u RH donose birači na referendumu”.

Epilog saobraćajne nesreće u BiH: Povrijeđena jedna osoba, poznat je stepen povreda

Epilog saobraćajne nesreće u BiH: Povrijeđena jedna osoba, poznat je stepen povreda

Milanović Litre je istaknuo kako ovo referendumsko pitanje ne ulazi u sukob s međunarodnim ugovorima koje je Hrvatska već potpisala s Europskom unijom.

„Smatramo da će Ustavni sud RH ovo pitanje morati potvrditi kada skupimo dovoljan broj potpisa. Ovim referendumom želimo hrvatskom narodu vratiti moć odlučivanja o budućnosti i političkim procesima u Republici Hrvatskoj. Euro se želi uvesti nasilno, bez propitivanja javnog mnijenja hrvatskih građana, i to je ono što ovom referendumskom inicijativom želimo promijeniti”, izjavio je Milanović Litre.

Dodao je kako se Hrvatska ugovorom s Europskom unijom obavezala uvesti euro, ali kako tim ugovorom nije definirano u kojem trenutku i pod kojim uvjetima će to učiniti. Litre smatra kako Hrvatska u ovom trenutku ni gospodarski ni društveno nije spremna za euro.

Upozorava kako su sve države članice imale zabilježenu inflaciju prilikom uvođenja eura te kako ni Hrvatska neće biti pošteđena.

„Doći će do zaokruživanja cijena na veću sumu, i ono što je koštalo 6,99 kuna sada će koštati 1 euro (7,5 kuna)”, smatra Milanović Litre.

Članovi ove inicijative ističu kako su se hrvatski građani 2012. na referendumu izjasnili kako većinski žele članstvo u Europskoj uniji te kako je to bilo jedino vidljivo referendumsko pitanje. Smatraju kako uvođenje eura može imati pozitivnih efekata, ali kako se očekuje daleko više negativnih.

Deset posto od ukupno broja birača potrebno je prikupiti u roku od 15 dana, odnosno od 24. listopada do 7. studenog.

Kako bi potpis bio valjan, građani trebaju čitko unijeti ime i prezime, OIB te vlastoručni potpis.

Hrvatska vlada očekuje kako će euro biti uveden kao valuta u Hrvatsku s početkom 2023. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije