... / Hrvata iz BiH protjeruju iz Hrvatske jer na Facebooku slavi Tita, Castra i Chea

14. 10. 2019. u 07:58:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 123

Predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost i javni poredak jer u svojim javnim istupima odobrava nasilne i izvaninstitucionalne oblike otpora i promjene političkog društvenog uređenja u RH, te veliča određene povijesne ličnosti koje su u pravomoćnim sudskim postupcima osuđene na dugotrajne zatvorske kazne zbog počinjenja KD (kaznenih djela op. aut.) međunarodnog terorizma s krajnje lijevih ideoloških polazišta. Obzirom na opisano, stojimo pri prosudbi da stavovi predmetnog objavljeni u javnom prostoru tj. na društvenim mrežama mogu uzrokovati nasilne reakcije ili narušavanje javnog reda i mira", navodi se u mišljenju Sigurnosno-obavještajne agencije kojim se odbija produljenje privremenog boravka u Hrvatskoj državljaninu Bosne i Hercegovine. 

Državljanin BiH koji je zamolio za anonimnost (podaci poznati redakciji Indexa) već godinama živi u Hrvatskoj. Bio je oženjen za pokojnu hrvatsku državljanku sa statusom braniteljice, i sam je bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, a danas je u izvanbračnoj zajednici s hrvatskom državljankom.

Živi u Rijeci, ali Republika Hrvatska je na temelju mišljenja SOA-e odlučila da više ne smije biti u Hrvatskoj, pipše Index. 

"Da, simpatični su mi Tito, Mao, Che, Castro, i to sam pisao na Facebooku. Zbog toga više ne smijem živjeti u Hrvatskoj", rekao nam je Riječanin koji uskoro mora otići iz Hrvatske iako je ovdje zaposlen i ima porodicu.

"Kad god sam na Facebooku pisao o Titu, Che Guevari, Baader-Meinhofu, Crvenim brigadama, jasno sam dao do znanja da odobravam njihove ideje o socijalnoj pravdi, ne i metode kojima su se služili. Ja sam pacifist", rekao je za Index. 

Međutim, njegova tvrdnja da je pacifist nije bila dovoljna Ministarstvu unutarnjih poslova i Sigurnosno-obavještajnoj agenciji da mu nakon više od desetljeća odobre produženje boravka u Hrvatskoj. 

SOA je u svom mišljenju navela i da sagovornik Indexa ne posjeduje ni vojnu knjižicu ni uvjerenje o ratnom putu. Index je, međutim, dobio tajnu zapovijed osuđenog ratnog zločinca Tihomira Blaškića koja potvrđuje da je bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA