... / Hrvata iz BiH protjeruju iz Hrvatske jer na Facebooku slavi Tita, Castra i Chea

14. 10. 2019. u 07:58:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 124

Predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost i javni poredak jer u svojim javnim istupima odobrava nasilne i izvaninstitucionalne oblike otpora i promjene političkog društvenog uređenja u RH, te veliča određene povijesne ličnosti koje su u pravomoćnim sudskim postupcima osuđene na dugotrajne zatvorske kazne zbog počinjenja KD (kaznenih djela op. aut.) međunarodnog terorizma s krajnje lijevih ideoloških polazišta. Obzirom na opisano, stojimo pri prosudbi da stavovi predmetnog objavljeni u javnom prostoru tj. na društvenim mrežama mogu uzrokovati nasilne reakcije ili narušavanje javnog reda i mira", navodi se u mišljenju Sigurnosno-obavještajne agencije kojim se odbija produljenje privremenog boravka u Hrvatskoj državljaninu Bosne i Hercegovine. 

Državljanin BiH koji je zamolio za anonimnost (podaci poznati redakciji Indexa) već godinama živi u Hrvatskoj. Bio je oženjen za pokojnu hrvatsku državljanku sa statusom braniteljice, i sam je bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, a danas je u izvanbračnoj zajednici s hrvatskom državljankom.

Živi u Rijeci, ali Republika Hrvatska je na temelju mišljenja SOA-e odlučila da više ne smije biti u Hrvatskoj, pipše Index. 

"Da, simpatični su mi Tito, Mao, Che, Castro, i to sam pisao na Facebooku. Zbog toga više ne smijem živjeti u Hrvatskoj", rekao nam je Riječanin koji uskoro mora otići iz Hrvatske iako je ovdje zaposlen i ima porodicu.

"Kad god sam na Facebooku pisao o Titu, Che Guevari, Baader-Meinhofu, Crvenim brigadama, jasno sam dao do znanja da odobravam njihove ideje o socijalnoj pravdi, ne i metode kojima su se služili. Ja sam pacifist", rekao je za Index. 

Međutim, njegova tvrdnja da je pacifist nije bila dovoljna Ministarstvu unutarnjih poslova i Sigurnosno-obavještajnoj agenciji da mu nakon više od desetljeća odobre produženje boravka u Hrvatskoj. 

SOA je u svom mišljenju navela i da sagovornik Indexa ne posjeduje ni vojnu knjižicu ni uvjerenje o ratnom putu. Index je, međutim, dobio tajnu zapovijed osuđenog ratnog zločinca Tihomira Blaškića koja potvrđuje da je bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

 

KOMENTARI (2)