Jeziv slučaj u susjedstvu: Bolesna djeca žive u kavezima, spavaju u fekalijama

1
Radiosarajevo.ba
Jeziv slučaj u susjedstvu: Bolesna djeca žive u kavezima, spavaju u fekalijama
Foto: Appi.ba / Ilustracija

Djeca i mladi bez roditeljskog staranja, sa smetnjama u razvoju puštena su da umru u ustanovama socijalne zaštite u Srbiji, dane provode u metalnim krevetima, atrofirani i u bolovima.

Ovo je jedan od zaključaka iz upravo objavljene publikacije "Zaboravljena djeca Srbije" koja je rezultat temeljnog terenskog rada i istraživanja Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI).

Riječ je o organizaciji za ljudska prava koja se bavi zaštitom i punim socijalnim uključivanjem djece sa smetnjama u razvoju i odraslih sa invaliditetom u društvo. 

Kako prenose srbijanski mediji, istraživači su ušli u ukupno osam institucija, tri ustanove za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju i pet institucija za djecu bez roditeljskog staranja i djecu sa smetnjama u razvoju. Zbog privatnosti ove djece, ne navodi se o kojim je institucijama riječ.

Samo jedna od njih se pokazala dobro, dok su sve ostale katastrofalno organizovane, bez motivisanog obučenog kadra i rukovodstva, bez ikakvih normalnih uslova za život bilo koga.

Zlostavljanje, zanemarivanje, fekalije...

Tokom niza godina, MDRI i brojne druge organizacije su ukazivale Vladi Srbije na, kako navode, veoma loše uslove, zlostavljanje, zanemarivanje i nečovječno postupanje koje je i dalje prisutno u institucijama.

Jeziv slučaj nasilja u Srbiji - undefined

Foto: Appi.ba: Jeziv slučaj nasilja u Srbiji

"U ustanovi 6 na primjer, smrad urina, znoja, fekalija i prljave posteljine je bio preplavljujući.

U svim institucijama koje smo posjetili, bez obzira na njihovu veličinu, uočili smo drastično zanemarivanje i nedostatak medicinske njege koji su opasni po zdravlje i život djece sa smetnjama u razvoju", navode istraživači.

Polako umiru u metalnim kavezima

U jednoj od njih istraživači su zatekli oko 100 djece, uglavnom sa posljedicama cerebralne paralize, koja po cijeli dan leže u metalnim krevetima sa visokim rešetkama, u kavezima. Napuštaju ih samo kad se kupaju i kad jedu.

Mnoga djeca izgledaju znatno mlađe jer su im mišići atrofirali od nekretanja. Doslovno polako umiru u metalnim kavezima jer, bez obzira na količinu hrane koja im se daje, nemaju ni minimum kretanja. Takođe u istoj ustanovi, istražitelji su zatekli djecu sa zgrčenim i veoma tankim udovima koja su ležala na tvrdim podlogama.

Ilustracija - undefined

FOTO: Pixabay: Ilustracija

Kako prenose srbijanski mediji, u toj ustanovi osoblje je navelo da jedino konzilijum ljekara odlučuje o operaciji djece, a da to najčešće odbijaju jer je "rizično", iako djete sigurno umire bez operacije. Tako ih osuđuju na smrt i to je svjesno ubijanje djece sa smetnjama u razvoju.

Seksualno zlostavljanje i prinudna kontracepcija

U jednoj od ustanova su istražitelji zatekli jezivu praksu za žene i djevojčice.

U toj ustanovi su dozvoljeni "partnerski odnosi" uz pretpostavku da su dobrovoljni, što mnoge žene dovodi u vrlo rizičan položaj budući da im cijeli život zavisi od ustanove u kojoj su i od ljudi koji tu rade. Visok procenat žena podvrgnut je prinudnoj kontracepciji.

Direktor te ustanove kaže da više od polovine žena ima ugrađenu "spiralu" (kontraceptivni uređaj) u matericu, a ostatak dobija tablete bez ikakvog saznanja o tome šta uzimaju.

"Ova praksa praktično služi za prikrivanje eventualnih slučajeva silovanja i seksualnog zlostavljanja. Osoblje takođe navodi da su prinudna kontracepcija i abortusi nešto što se i dalje dešava", zaključuje se u izvještaju.

Sličan primjer i u BiH

Sličan primjer zabilježen je prošle godine i u BiH, kada je pokrenut slučaj o Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, nakon što je otkriven horor koji je vršen nad djecom.

Do otkrivanja ovog slučaja je došlo kada je tadašnji direktor Salić dao ostavku i progovorio o svemu.

Zavod Pazarić - undefined

FOTO: Arhiv: Zavod Pazarić

Podsjetimo da je Sabina Ćudić prije više od godinu dana na konferenciji za novinare pokazala snimke iz ovog Zavoda koji su šokirali javnost.

"Djeca bivaju vezana, mnoga od te djece budu vezana po 24 sati. Određen broj djece prima lijekove koji su zabranjeni za djecu mlađu od 12 godina.
Djeci vežu noge za namještaj, jer preko noći sa njima ostane jedna osoba, koja često nije stručna", izjavila je Sabina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije