HDZ predstavio kandidate za izbore: Na listi i poznata ratna doktorica iz Sarajeva

3
Radiosarajevo.ba
HDZ predstavio kandidate za izbore: Na listi i poznata ratna doktorica iz Sarajeva
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Andrej Plenković

Predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, predstavio je kandidate koji će se naći na listama te stranke za nadolazeće izbore.

Spomenuo je Tomislava Zadru, sina vukovarskog branitelja Blage Zadre, Marijanu Petir, Josip Lucić . Rekao je kako su na listama uspješno spojili mladost i iskustvo.

Kako se doznaje, u prvoj izbornoj jednici ići će i Marko Milić, glasnogovornik Vlade RH, ali na listi se našla i Alemka Markotić,  još uvijek aktualna ravnateljica Klinike za infektivne bolesti, koja je bila dio stožera u pandemiji.

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Djetinjstvo i veći dio mladosti je Alemka Markotić provela u Zavidovićima u BiH.

Prvih godina Rata u Bosni i Hercegovini provela je radeći kao liječnica u opkoljenom Sarajevu, gdje je bila asistentica na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu

Na listama će biti članovi Vlade, saborski zastupnici, lokalni čelnici, kao i dosadašnji partneri poput HSLS-a, HDS-a, HNS-a i Hrvatske stranke umirovljenika. Plenković je najavio da će HDZ biti relativni pobjednik te da će sastaviti novu Vladu.

Uprkos usmjerenju na predstavljanje programa i suradnju s partnerima, pažnju je privukao i komentar predsjednika Hrvatskog sabora, Gordana Jandrokovića, o situaciji s izjavama predsjednika Zorana Milanovića.

'Izborna matematika' u Hrvatskoj preko glasova Hrvata u BiH: "Glasam, ali ne znam zašto"

'Izborna matematika' u Hrvatskoj preko glasova Hrvata u BiH: "Glasam, ali ne znam zašto"

Jandroković je izrazio nezadovoljstvo zbog retorike predsjednika Milanovića, koja, po njegovim riječima, snižava razinu političke kulture. Podsjetio je na važnost vjerovanja u institucije te osudio izjave koje potiču nasilje ili govor mržnje.

Izjave predsjednika Milanovića odnosile su se i na događaje poput propucavanja automobila izabranog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića. Milanović je sugerirao da je incident insceniran, što je naišlo na kritike i zabrinutost političkih suparnika.

U svjetlu predizborne kampanje, rasprava se vrti oko obećanja povećanja mirovina, s predstavnicima HDZ-a kritičnima prema izjavama predsjednika Milanovića.

Ministar rada i mirovinskog sistema, Marin Piletić, iznio je podatke o rastu mirovina tokom mandata HDZ-a te uputio kritike na račun Milanovićevih obećanja, ističući da se mirovine ne povećavaju jednokratnim mjerama već kontinuiranim radom.

Ministar financija Marko Primorac ocijenio je Milanovićeve najave kao populističke, ističući važnost realizacije realnih i financijski održivih programa.

Grlić Radman prijavio vrijedno zemljište u ''hercegovačkom Beverly Hillsu'': Je li ovo realna cijena

Grlić Radman prijavio vrijedno zemljište u ''hercegovačkom Beverly Hillsu'': Je li ovo realna cijena

Predizborna atmosfera također je obilježena koalicijskim pregovorima, pri čemu je predsjednik HSLS-a, Dario Hrebak, izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom s HDZ-om o raspodjeli mjesta na izbornim listama, piše Direktno.

Hrebak je istaknuo da su osigurali dva sigurna prolazna mjesta te se osvrnuo na retoriku predsjednika Milanovića, ocijenivši je negativnom i vrijeđajućom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije