Plenković podržao otvaranje pregovora BiH s EU: Pomenuo Izborni zakon i 'legitimno predstavljanje'

3
Hina
Plenković podržao otvaranje pregovora BiH s EU: Pomenuo Izborni zakon i 'legitimno predstavljanje'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je kako je odluka o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom za članstvo u Europskoj uniji velika geopolitička strateška poruka EU svim narodima, liderima, institucijama i političkim strankama te da je istovremeno ključna za funkcionalnost BiH.

"Ovo je povijesni dan za našu susjednu i prijateljsku BiH", istaknuo je Plenković koji je čestitao predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH Borjani Krišto, kao i Vijeću ministara BiH te Parlamentu BiH na poduzetim reformama.

Plenković je podsjetio na sve što je rađeno u proteklih nekoliko godina kada je BiH podnosila zahtjev za članstvo u EU u februaru 2016. godine te koliko je Hrvatska pomogla našoj zemlji.

Je li otvoren put za imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH?

Je li otvoren put za imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH?

"Kada smo prije godinu i četiri mjeseca davali status kandidata BiH, tada smo snažno podržali sve napore koji su omogućili da se ispuni dio kriterija za stjecanje tog statusa. Posebno smo podupirali rad predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto", rekao je Plenković te dodao da postizanje koncenzusa o takvoj odluci nije bilo jednostavno.

Plenković je također podsjetio da je Krišto održala 45 sjednica, što za standarde uobičajenog rada u BiH predstavlja nevjerojatan uspjeh, saopćeno je iz Vlade Republike Hrvatske.

"A onda u sadržajnom smislu - od proračuna, različitih zakona, mjera, programa, reformi, suradnje s Frontexom, niza zakona koje je trebalo donijeti", rekao je Planković te dodao da je ostalo još nekoliko važnih političkih odluka u BiH a među njima i Zakon o sudovima.

"Historijski trenutak": Krišto pisala Michelu i premijerima 27 država članica Europskog vijeća

"Historijski trenutak": Krišto pisala Michelu i premijerima 27 država članica Europskog vijeća

"Ključno je pitanje Izbornog zakona i ustavne reforme - i ono ostaje obuhvaćeno sa svim tim relevantnim koracima. Oni su itekako bitni, njih smo napisali u zaključcima 2022. i ovo predstavlja poticaj, prije svega koaliciji te svim narodima u BiH, da se dogovore o rješavanju temeljnog pitanja - ravnopravnosti izbora hrvatskih političkih predstavnika u Predsjedništvo BiH na način da Hrvate zastupaju legitimni predstavnici", istaknuo je Plenković.

Plenković je kazao da je ovo bio jedan dugogodišnji politički napor, najprije emancipirati temu BiH na dnevnom redu EU, potom pitanje ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda te osigurati sve bitne institucionalne korake i da se donesu važne, teške i zahtjevne političke odluke.

"Ono što ćemo zasigurno vidjeti u sljedećem razdoblju je entuzijazam svih ključnih političkih aktera u BiH, čvrsto stavljanje sidra na europski put BiH - njenu stabilnost i funkcionalnost", kazao je Plenković te dodao kako mu je posebno drago da su odluke donosile u trenucima kada su politički predstavnici hrvatskog naroda bili na najistaknutijim dužnostima u BiH.

Milanović ponovo o BiH: Krivi Plenkovića i Brisel jer su Hrvati 'obespravljeni'

Milanović ponovo o BiH: Krivi Plenkovića i Brisel jer su Hrvati 'obespravljeni'

Plenković je također podsjetio kako je Hrvatska snažno podržala sve napore koji su omogućili da se ispuni dio kriterija za stjecanje statusa te kako je posebno podržala rad predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto.

"Hrvatsku se tu percipira, kad je riječ o politici Vlade, kao konstruktivnu, prijateljsku i dobronamjernu, koja želi iskreno pomoći svim našim prijateljima u BiH te učvrstiti taj europski smjer. Kolege ovdje su svjesni koliko smo se za ovo zalagali i koliko nam je drago da smo u tome uspjeli dobiti potporu svih", naglasio je hrvatski premijer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije