HDZ mobilizira glasače: Kolindu podržava žena osuđena zbog terorizma

Index.hr
HDZ mobilizira glasače: Kolindu podržava žena osuđena zbog terorizma

U Hrvatskoj se u nedjelju održava drugi krug predsjedničkih izbora na kojim će birači odlučiti hoće li zemlju u narednih 5 godina voditi Kolinda Grabar Kitarović ili Zoran Milanović.

Vrše se posljednje mobilizacije glasača, a HDZ, stranka kojoj pripada Kolinda Grabar Kitarović, postavlja snimke poznatih koji podržavaju sadašnju predsjednicu.

Tako je danas HDZ na Twitteru i Facebooku objavio snimak na kojem Kolindu podržava Julienne Bušić, supruga Zvonka Bušića, piše Index.hr.

"Julienne Bušić: Broj 2 – kao pobjeda! Victoria – ZA Kolindu!", stoji u opisu snimka na kojem kojem Julienne Bušić drži dva prsta u zraku.

"Dam dva prsta za Kolindu", govori Bušić, a onda nešto slično tome ponovi i na engleskom.

"Viktorija, pobjeda", kaže se na kraju snimka.

Zvonko Bušić bio je hrvatski nacionalist koji je 1976. u Americi oteo putnički avion i postavio eksplozivnu napravu koja je ubila njujorškog policajca Briana Murraya.

Julienne Bušić je u SAD-u sudjelovala u otmici putničkog aviona sa suprugom i trojicom muškaraca.

Avion je iz New Yorka Letio za Chicago, a otmičari su posadi i putnicima prijetili bombom. Avion nije sletio u Chicago, nego je pod prijetnjama let nastavio do Londona, iznad kojeg su bacali letke tražeći nezavisnost Hrvatske od Jugoslavije.

Otmičari su se predali, a iako se eksploziv kojim su prijetili na letu pokazao lažnim, odnosno iako se samo radilo o ekspres loncu, njihova otmica rezultirala je jednom žrtvom.

Naime, njujorški policajac Brian Murray, član pirotehničarske ekipe, poginuo je, a još trojica njegovih kolega su ranjena dok su pokušavali deaktivirati eksploziv koji su ostavili u ormariću na stanici u New Yorku.

Zvonko Bušić i Julienne Bušić su osuđeni na doživotni zatvor, s mogućnošću pomilovanja nakon 10 godina odslužene kazne. Julienne je pomilovana 1989. godine, a njezin suprug je u Hrvatskoj 2013. počinio samoubistvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije