Haradinaj zbog carina BiH i Srbiji ostaje bez premijerske pozicije?

Radiosarajevo.ba
Haradinaj zbog carina BiH i Srbiji ostaje bez premijerske pozicije?
Foto: Anadolija / Ramush Haradinaj

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj nije isključio mogućnost da je ovo njegova posljednja sedmica na čelu Vlade i izjavio da se ne plaši izbora do kojih može doći ako padne Vlada zbog mogućnosti povlačenja Demokratske partije Kosova.

„Izbori su zdravi i moj saveznik može odlučiti da napusti Vladu. Ja se ne plašim izbora iako se oni mogu dogoditi vrlo brzo“, izjavio je Haradinaj za Syri.net.

Premijer Haradinaj i predsjednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji danas su izašli sa različitim stavovima o zahtjevu SAD-a za ukidanje takse od 100 posto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Haradinaj je ukidanje taksi uslovio dobijanjem garancije da se održi međunarodna konferencija o Kosovu čiji će rezultat biti međusobno priznanje Kosova i Srbije.

Haradinaj je u pismu zemljama petorke i šefici kancelarije EU na Kosovu izrazio uvjerenje da se u 2019. može postići sveobuhvatni pravno-obavezujući sporazum koji će se baviti svim neriješenim pitanjima, uključujući i ratnu reparaciju, prava manjina na Kosovu i Srbiji, kao i različita ekonomska, socijalna i kulturna pitanja koje vode ka međusobnompriznanju i učlanjenju Kosova u UN-u.

Predsjednik Skupštine Kosova i lider najveće koalicione stranke, Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji rekao je da taksu na robu iz Srbije i BiH ne treba ukinuti ali da je treba suspendovati na rok od 120 dana.

„Ako i poslije 120 dana nemamo novu situaciju, kada će se ponašanje Srbije i BiH iz korjena promijeniti onda će se nastaviti sa istom taksom, ali i drugim odlukama koje automatski vodi ka punom reciprociteti sa ove dvije zemlje“, napisao je Veselji na Facebooku.

Njegova izjava, iako nije pominjao imena, da „jezik uslovljavanja“ prema glavnim strateškim partnerima kao što su SAD i EU neće pomoći Kosovu u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta niti na njegovim evroatlanskim integracijama, u Prištini se tumači da je uperena protiv Haradinaja i njegovog uslovljavanja za povlačenje taksi.

Ovo je prvi put da Haradinaj i Veselji javno izlaze s različitim stavovima o taksi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije