UEFA primila Kosovo u punopravno članstvo

Anadolija
UEFA primila Kosovo u punopravno članstvo
EPA / Novinari iz Kosova slave odluku
Fudbalski savez Kosova je danas tajnim glasanjem primljen u Evropsku fudbalsku asocijacija (UEFA), javlja Anadolu Agency (AA).

Na 40. Kongresu UEFA-e, koji se održava u Budimpešti, glavnom gradu Mađarske, za prijem Kosova glasalo je 28 članica. Za prijem nove članice bila je potrebna prosta većina ili 28 glasova od ukupnu 54 članice UEFA-e. Iako danas nije izglasana izmjena statuta UEFA-e, ipak je prihvaćeno razmatranje zahtjeva za prijem Kosova.

Prema statutu UEFA-e uslov za prijem novog fudbalskog saveza je da je zemlja iz koje dolazi članica Ujedinjenih nacija (UN). Amandman da se taj član statuta izmjeni, tako da za prijem bude potreban samo uslov da je zemlja priznata od većine međunarodne zajednice na evropskom kontinentu, danas nije prošao. Za izmjenu statuta glasale su 33 članice, što je za tri manje od potrebne dvotrećinske većine ili 36 glasova.

Zakonski zastupnik UEFA-e je prije nego što je stavljen zahtjev za prijem Kosova na glasanje, istakao da bez obzira na statut te organizacije Ujedinjene nacije ne priznaju države, te da ne biti član UN-a ne znači i ne biti država. On je ocijenio da se države međusobno priznaju, a da je Kosovo već priznato od većine evropskih i svjetskih država.
Obrazlažući zahtjev Kosova da bude primljeno u punopravno članstvo UEFA-e, Fadil Vokrri, predsjednik Fudbalskog saveza Kosova naglasio je da su brojni sportski kosovski savezi već primljeni u međunarodne organizacije, kao i u Međunarodni olimpijski komitet.

Vokrri je kazao da treba voditi računa kakva se poruka šalje mladim kosovskim sportistima. On je spomenuo i Briselski sporazum između Kosova i Srbije kojim je predviđeno da ove države jedna drugu ne ometaju prilikom učlanjenja u regionalne i međunarodne organizacije.

Nakon Vokrrija, Kongresu se obratio i Tomislav Karadžić, predsjednik Fudbalskog saveza Srbije koji se protive prijemu Kosova u UEFA-u, jer Srbija smatra da je Kosovo dio Srbije. Karadžić je Fudbalski savez Kosova nazvao takozvanim i istakao da bi prijem Kosova bio presedan jer FSK ne ispunjava potrebne uslove za prijem. On je kazao da politiku ne treba miješati u sport.

Predsjednik Fudbalskog saveza Albanije, Armando Duka je istakao da Kosovo više nije dio Srbije i da je to realnost koju treba prihvatiti.

Prijem u UEFA-u je preduslov za prijem u Svjetske fudbalsku federaciju (FIFA). Kongres FIFA-e održaće se 13. maja u Mexico Cityju. Prijem u članstvo FIFA-e značilo bi mogućnost da se Kosovo takmiči u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji. Reprezentacija Kosova bi se u tom slučaju vjerovatno takmičila u grupi sa Turskom, Hrvatskom, Islandom, Finskom i Ukrajinom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije