Haos u Tirani: Policija upotrijebila suzavac i vodene topove protiv opozicije

Hina
Haos u Tirani: Policija upotrijebila suzavac i vodene topove protiv opozicije
Foto: Televizija Klan / Protesti opozicije u Tirani

Albanska policija je danas bacila suzavac na demonstrante koji su pokušali provaliti u zgradu parlamenta u glavnom gradu Tirani, navela je televizija Klan.

Velik broj demonstranata ranije se okupio na novim protestima što ih je protiv premijera Edija Rame organizovala albanska opozicija, tražeći njegovu ostavku i ostvarenje uvjeta za poštene izbore.

Protesti su izmaknuli kontroli i postali nasilni kada je grupa demonstranata preskočila metalnu barikadu ispred zgrade parlamenta. Istodobno su počeli bacati kamenje na policijski kordon ispred zgrade.

Sličan se scenarij dogodio prije mjesec dana kada su demonstranti oštetili nekoliko zgrada vlade, a policija je odgovorila vodenim topovima i suzavcem.

Opoziciju vodi konzervativni čelnik Demokratske stranke Lulzim Basha, koji Ramu optužuje za korupciju, kršenje izbornih zakona i povezanost s organizovanim kriminalom.

Svi su opozicioni zastupnici prošli mjesec u znak protesta podnijeli ostavke, no Ramini socijalisti imaju komotnu većinu i nastavljaju vladati.

Evropska unija je pozvala obje strane da "prevladaju aktuelne političke nesuglasice te da uspostave nacionalnu platformu za dijalog".

Albanija, koja ima lokalne izbore u junu, "treba međustranački dijalog o najvažnijim reformama, uključivo i reformu pravnog izbornog okvira", kaže Evropska unija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije