Novi protesti u Tirani: Pred zgradom parlamenta postavljena bidljikava žica

Radiosarajevo.ba
Novi protesti u Tirani: Pred zgradom parlamenta postavljena bidljikava žica
Foto: Tanjug / Na hiljade demonstranata u četvrtak je okružilo zgradu albanskog parlamenta

Na hiljade demonstranata u četvrtak je okružilo zgradu albanskog parlamenta u prijestonici Tirani kako bi zatražili smjenu vlade koju optužuju za korupciju i veze s organiziranim kriminalom.

Opozicione stranke pozvale su na nove proteste nakon sukoba s policijom prethodne subote kada je masa napala ured premijera Edija Rame. Policija je koristila suzavac kako bi ih odvratila.

Rama tvrdi da neće podnijeti ostavku i da neće biti novih izbora.

Na stotine policajaca dežura danas pred zgradom parlamenta a bidljikava žica je postavljena u okolini zgrade.

Opozicioni političari, predvođeni Lulzimom Bashom iz Demokratske stranke desnog centra, podnijeli su pisma s ostavkama u kojima traže prijevremene izbore.

“Parlamentarna opozicija jednoglasno je odlučila da poništi svoje parlamentarne mandate, i danas je dan kada će učiniti taj čin bez presedana u cilju našeg distanciranja od parlamenta koji nije proizvod volje naroda, nego je proizvod tajnih snimaka pravosudnih organa koje su objavili međunarodni mediji, ili organizirani kriminal koji otvoreno sarađuje s aktuelnom vladom. Sada nam je potrebno da predvodimo civilnu, miroljubivu i demokratsku bitku na obnovi legitimiteta i demokratije u Albaniji”, izjavio je Balsha novinarima uoči protestnog skupa.

Amrička ambasada u Tirani zatražila je od pristalica opozicije da mirno iskoriste svoje pravo na okupljanje i da odbace nasilje, kao i od vlade da “pokaže suzdržnanost”, prenosi Euronews.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije