Grupa srbijanskih ljekara traži smjenu Kriznog štaba za COVID-19

Fena
Grupa srbijanskih ljekara traži smjenu Kriznog štaba za COVID-19
Foto: EPA / Koronavirus

Srbijanski ljekari, okupljeni u neformalnoj grupi Ujedinjeni protiv COVID-a, zatražili su u utorak od Vlade Srbije smjenu Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, te istragu navodnog prikrivanja epidemioloških podataka o epidemiji COVID-19.

Oko 350 ljekara u otvorenom pismu Vladi oštro se ogradilo od Kriznog štaba, zahtijevajući njegovu smjenu i formiranje novog, uz ocjenu da se Srbija našla u javnozdravstvenoj katastrofi.

Traži se, također, da se stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika, prenosi Hina.

Potpisnici otvorenog pisma državnom vrhu naglasili su kako im je moralna i profesionalna obveza ukazati na ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze u stvarnosti koja se, kako kažu, razlikuje od službenih podataka i informacija.

"Naša ljudska i profesionalna reakcija na stvarnost s kojom se medicinski djelatnici svakodnevno susreću u svom radu dovela je do ove inicijative", navela je grupa potpisanih ljekara, navodeći kako ne postoje formalni organizatori mimo potpisnika proglasa, te da iza njega stoje svi potpisnici i inicijatori.

Poručili su da inicijativa ostaje otvorena za sve ljekare koji svojim potpisima žele pružiti potporu nastojanju da se vrati povjerenje građana u zdravstveni sistem Srbije.

Ljekari traže da se javnosti objasni nadležnost nad bazom podataka portala Covid19.rs, te da se organizira i ustroji postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, oboljelih i umrlih od COVID-19 i u općoj populaciji i među zdravstvenim djelatnicima.

Proglasom 350 ljekara traže i nezavisnu istragu ukoliko se utvrdi da su podaci bili namjerno zataškavani, dok za odgovorne koji su u tome svjesno i namjerno učestvovali zahtijevaju profesionalnu, a i svaku drugu odgovornost.

Odgovornost za nastale posljedice treba preuzeti Krizni štab u cjelosti, poručili su ljekari, zahtijevajući da se formira novi štab koji bi činili eksperti s dokazanim stručnim i moralnim kvalitetama.

Javnosti i novim članovima bi pod hitno trebalo razjasniti uzroke neuspjeha aktualnog Kriznog štaba, poručili su ljekari u otvorenom pismu, zahtijevajući da se stane na put zastrašivanju i politizaciji koji i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika.

Uz poziv vlastima da brzo reagiraju, u skladu s teškom trenutnom situacijom, ljekari su pozvali građane da poštuju epidemiološke preporuke, uprkos njihovom zakašnjelom dolasku.

"Pozivamo kolege da stanu uz nas, jer jedini način da pobijedimo strah koji vlada u zdravstvu je da svi stanemo zajedno. Samo zajedno možemo pomoći jedni drugima. Samo zajedno možemo pomoći građanima Republike Srbije u ovoj borbi. Borba protiv COVID-19 je zajednička borba", navodi se u pismu grupe Ujedinjeni protiv COVID-19.

Veliki dio javnosti u Srbiji već je duže vrijeme podozriv prema službenim podacima o broju testiranih na koronavirus, registriranom broju oboljelih te broju hospitaliziranih i umrlih.

Sumnje su se pojavile nakon što je Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila podatke koji su u nesuglasju sa službenom evidencijom nacionalnih instutucija u Srbiji.

Prema saznanjima BIRN-a, podaci iz informacijske baze Instituta za javno zdravlje Batut, u koju su istraživači te mreže imali uvid, pokazuju da su u Srbiji od 19. marta  do 1. juna od koronavirusa umrla 632 pacijenata, što je 388 više od službeno saopćenog broja za taj period.

Institut Batut zanijekao je tačnost tih podataka optuživši da se informacije senzacionalistički plasiraju u javnosti te da nisu tačne.

Ocijenjeno je opasnim kada pojedinci, koji nisu medicinski stručnjaci, objavljuju tumačenja u pogledu klasifikaciranja zaraženih pacijenata, na osnovu, kako navode, netačnih podataka.

S druge strane, stajališta i poruke Kriznog štaba, posebno pojedinih njegovih članova, otvoreno se dovode u sumnju kao neusuglašene, nejedenstvene i kontradiktorne, uz optužbe da je Krizni štab tolerirao pojedine političke odluke uprkos ranijim nedvojbenim stajalištima stručnjaka o upravljanju epidemijom.

Srbija, prema podacima, od ponedjeljka u 15 sati ima 482 žrtve COVID-19, testirano je 558.440 osoba, registrirano je 21.253 oboljelih, dok je postotak smrtnosti od 2,27 posto.

Od ukupno hospitaliziranih 4.772 pacijenata, u ponedjelak je na respiratorima bilo 190, što je dosad najveći broj od proglašenja epidemije, dok ih je u prvom valu najviše bilo 12. aprila - 146.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije