Groblje u Hrvatskoj išarano ustaškim simbolima i svastikama: "Četnici, odlazite!"

8
Radiosarajevo.ba
Groblje u Hrvatskoj išarano ustaškim simbolima i svastikama: "Četnici, odlazite!"
Foto: Eparhija Dalmatinska / Grafiti na groblju u Dalmaciji

Eparhija dalmatinska Srpske pravoslavne crkve se u objavi na Facebooku požalila kako je groblje u Bribiru ponovno išarano ustaškim simbolima.

Ulaz u groblje na Bribiru, 6. novembra 2023. godine, ispisan je grafitima s ustaškim obilježjima. U poslijepodnevnim satima jedan mještanin Bribira čuvao je svoje stado kada je ugledao natpise na zidovima kulturno-historijske cjeline Bribirska glavica.

Na zidu je bila naslikana hrvatska zastava sa slovom "U" u sredini, a uz zastavu je ispisano "ZDS" i "Četnici odlazite!". Također, s obje strane stubova ulaza u groblje vidljivo su ispisani fašistički simboli: slovo "U" i "svastika".

Nestvarna gužva na izlazu iz Sarajeva: Nepregledna kolona automobila do naplatnog mjesta Bradina

Nestvarna gužva na izlazu iz Sarajeva: Nepregledna kolona automobila do naplatnog mjesta Bradina

Istim simbolima oskrnavljena je i porodična grobnica porodice Gnjidić koja se nalazi na samom ulazu u groblje. O svemu je odmah obaviještena policija koja je nakon 40-ak minuta izašla na mjesto događaja.

Sličan uznemirujući događaj dogodio se samo nekoliko dana ranije u ravnokotarskoj župi (4. novembra 2023. godine), kada je na ogradi crkve ispisano “Djeco, niste dobrodošli!”, te ustaški natpis i parola “Spremni za Dom!".

Grafiti na groblju u Dalmaciji

"Sa velikim žaljenjem primorani smo izvijestiti javnost o ovim nehumanim djelima, koja su uveliko uznemirila mještane navedenih sela, ali i cijelu srpsku zajednicu u Dalmaciji.", napisali su na svom Facebook profilu. 

"Ovakvim nedjelima pojedinci koji su još uvijek zarobljeni u nekim prošlim vremenima koja su nam svima mrska, pokušavaju narušiti bratske i dobrosusjedske odnose srpskog i hrvatskog naroda i koliko god nas oni ljutili i vrijeđali, moramo im ne dopustiti da uspiju u ovoj namjeri", dodali su.

СВЕТИЊЕ НАРУШЕНЕ УСТАШКИМ СИМБОЛИМА И баш када смо се порадовали да су се, Богу хвала, истрошиле поруке у виду графита...

Posted by Епархија далматинска on Wednesday, November 8, 2023

"Na nama je da pokažemo kako mržnji nema mjesta"

"Svako ko vjeruje u Gospodina, bez obzira na način na koji mu se molio, osudit će takve postupke, jer je više nego jasno da Bog ima neizmjernu ljubav i milost prema svakom čovjeku, te da svako zlonamjerno djelovanje učinjeno 'u ime i zaštitu nečije vjere', ne može imati legitimitet ni na koji način, kako pred našim zajedničkim Bogom, tako i pred zakonima i pravdom zemaljskih gospodara."

"I dok ovakvi incidenti, koji predstavljaju ne samo širenje govora mržnje, već i uništavanje tuđe imovine, obično ostaju nesankcionirani, a njihovi počinitelji nepoznati, zbog sličnih nedjela počinjenih u virtualnom svijetu nedavno je uhićen jedan Srbin iz Hrvatske. Zbog objava na svom Facebook profilu osuđen je na 15 dana zatvora pod optužbom da je prekršio Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira."

Užas u Dalmaciji: Mladić danima držao maloljetnicu zatočenu u kući

Užas u Dalmaciji: Mladić danima držao maloljetnicu zatočenu u kući

"Najoštrije osuđujemo svako ponašanje koje potiče nacionalizam i vjersku diskriminaciju, bez obzira s koje strane dolazilo, te smatramo da bi posljedice za takva nedjela trebale biti jednake za sve. Na nama je da kao ljudi i kao kršćani pokažemo da mržnji nema mjesta ni u našim srcima ni u javnom prostoru."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije