Gradska uprava odbila platiti hakerima i ostala bez baza podataka

Radiosarajevo.ba
Gradska uprava odbila platiti hakerima i ostala bez baza podataka
Foto: 021.rs / Hakeri upali u bazu podataka

Dio zaposlenih u gradskoj upravi i pojedinim javnim preduzećima u Novom Sadu nije dobio plate zbog hakerskog napada na informacioni sistem Informatike, što je samo dio problema zbog nestalih podataka, piše portal 021.rs.

Njihov izvor u gradskoj upravi kazao je da će radnici dobiti svoje zarade narednih dana kada se ponovo uspostavi sistem, jer je Grad odbio da plati otkup u bitkoinima i time ostao bez podataka, a ne može da ih povrati jer je i bekap zaražen kriptovanjem.

Saznaje se da će zaposleni u gradskim firmama sada ručno unositi podatke u baze, jer većina dokumentacije koja je nestala postoji i na papiru ili u drugim državnim ustanovama i javnim preduzećima čiji računari nisu zaraženi.

Gradonačelnik Miloš Vučević izjavio je za RTS da je gradski informacioni sistem blokiran 1. marta uveče i da je Grad ucjenjen na 50 bitkoina, što je oko 400.000 eura. U međuvremenu je otkupnina smanjena na 20 bitkoina, ali je Grad odbio da plati i tu sumu, zbog čega su podaci i bekap, ostali zaključani.

„Ne mogu da budu otključani. Mi ćemo podići novi sistem, nećemo plaćati otkupninu, ne znam ni kako bi to platili, kako bi to pravdali u budžetu. Nije realno da to platimo i niko Novi Sad ne može da ucenjuje", naveo je gradonačelnik.

Istakao je i da je do upada u sistem došlo preko e-maila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije