Četiri milijarde hakiranih: Provjerite je li vaša lozinka još uvijek sigurna

Radiosarajevo.ba
Četiri milijarde hakiranih: Provjerite je li vaša lozinka još uvijek sigurna
Foto: Pixabay / Ilustracija

Google je ranije ove godine napravio Password Checkup add-on za korisnike Google Chromea pomoću kojeg možete saznati je li vaš račun hakiran, odnosno je li vaše korisničko ime ili lozinka među 4 milijarde onih koji su hakirani.

Kad se prijavite na nešto koristeći lozinku ili korisničko ime koje se nekad našlo na meti hakera, dobit ćete upozorenje o tome i tako ćete znati trebate li promijeniti nešto od to dvoje. Google to omogućava tako što uspoređuje podatke o prijavi s podacima o hakiranim računima.

Jennifer Pullman iz Googlea za The Sun je otkrila da je, od lansiranja početkom ove godine, 650 hiljada ljudi učestvovalo u tom programu.

"Samo u prvom mjesecu skenirali smo 21 milion korisničkih imena i lozinki, od čega se 316 hiljada pokazalo nesigurnima", otkrila je.

Važno je da pazite na svoje podatke, a ako uočite nešto sumnjivo sa svojim internetskim računima, odmah promijenite korisničke podatke.

Inače, ranije se pokazalo da su najnesigurnije lozinke 2018. godine bile 123456, password, 123456789, 12345678 te 12345, prenosi Index.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije