Građani u strahu od zatvaranja minusi na računima: U bh. susjedstvu traže rješenje

0
Radiosarajevo.ba
Građani u strahu od zatvaranja minusi na računima: U bh. susjedstvu traže rješenje
Arhiv / Ilustracija

Premijer Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas s predsjednicima uprava banaka s kojima je razgovarao o trenutnom problemu prekoračenja na tekućim računima građana.

Tema zanimljiva i građanima Bosne i Hercegovine, a uz Plenkovića je došao i ministar finansija Zdravko Marić, a sastanku je prisustvovao guverner HNB-a Boris Vujčić.

Cilj ovog sastanka bio je pronaći rješenje za prešutne minuse u kojima se nalazi 840.000 građana Hrvatske bez da su toga uopće i bili svjesni što znači da su banke praktično odustale od dopuštenih prekoračenja i počele računati kamatne stope za nedozvoljene minuse.

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

To zakonski nije striktno zabranjeno, odnosno zakon je nedorečen po tom pitanju jer prešutni minusi bi trebali biti iznimka.

"Na stolu se, između ostalog, iskristaliziralo nekoliko dobrih prijedloga. S jedne strane tu se poštuje načelo socijalne osjetljivosti, ali i načelo pravičnosti o ovoj konkretnoj temi", rekao je ministar Marić i dodao:

"Rješenja i prijedlozi koji su stavljeni na stol su usmjereni na to da se okrenemo da dopuštena prekoračenja budu dominatna jer su u zakonu jasno propisana", dodao je Marić.

Guverner Vujčić nazvao je sastanak konstruktivnim.

"Uvjeren sam da će se naći dobro rješenje", rekao je Vujčić.

"Sadašnja prešutna prekoračenja će ostati samo se mora regulativa za odobrena prekoračenja mora onda odnositi i urediti i za njih", dodao je Vujčić.

Za građane s najnižim primanjima moramo sačuvati institut prekoračenja, podvukao je Marić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije