Građani Kosova danas biraju novu lokalnu vlast

Anadolija
Građani Kosova danas biraju novu lokalnu vlast
Na Kosovu su jutros u 7 sati otvorena birališta na kojima će građani glasati na redovnim lokalnim izborima.

Glasa se u 899 biračkih centara sa 2.505 biračkih mjesta u 38 kosovskih općina. Gotovo 1,9 miliona građana s pravom glasa direktnim glasanjem u prvom krugu biraju predsjednike općina, kao i odbornike općinskih Skupština, koji će voditi lokalne vlasti u naredne četiri godine. 

Na lokalnim izborima takmiči se 91 politički subjekt, među kojima je jedna koalicija, 35 političkih partija, 30 građanskih inicijativa i 25 nezavisnih kandidata. 

Za predsjednike općina takmiči se 204 kandidata, među kojima je samo osam žena, dok se oko 7 hiljada kandidata bori za 1.002 odbornička mjesta u općinskim Skupštinama. 

Tokom današnjeg glasanja dežurno je 86 tužilaca širom Kosova. Istovremeno, policija je preduzela sve neophodne mjere i radnje za bezbjednost izbora. 

Lokalne izbore će nadgledati više od 33 hiljade posmatrača, koji predstavljaju političke subjekte, nevladine organizacije, međunarodne organizacije, ambasade, te domaće i strane medije. 

Na Kosovu su ovo drugi izbori ove godine, nakon prijevremenih parlamentarnih izbora održanih 11. juna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije