Građani izašli na proteste u Beogradu i poručuju: "Ovo je početak..."

2
Radiosarajevo.ba
Građani izašli na proteste u Beogradu i poručuju: "Ovo je početak..."
Twitter / Protesti u Beogradu

Na Trgu Republike Beograd u 18 sati je počeo protest na kome su se okupljenima obratili građani koji su bili uhapšeni i pretučeni tokom mirnih građanskih protesta koji su juče organizovani u više gradova Srbije, ali i organizatori ovog protesta.

Organizatori protesta su stranke Zajedno za Srbiju, pokreta Ne davimo Beograd i Ekološki ustanak.

Nakon govora građani su stigli ispred RTS, gdje su uputili poruku: "Rio Tinto, marš sa RTS-a".

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Prvi se okupljenim građanima obratio Đorđe Miketić iz inicijative "Srce grada", a koji je objasnio šta se sve juče dešavalo u Šapcu.

"Dobro veče dragi prijatelji, dobro veče slobodni građani. Juče je u cijeloj Srbiji organizovana mirna blokada. Građani su se pobunili protiv predatorskog zakona koji ova Vlada hoće sa donese bez rasprave. Mnogi aktivisti su juče bili privedeni i pretučeni, neki od njih su večeras sa nama. Juče je u Šapcu ukinuta država. Neće je biti dok režim bude trajao. Nema više institucija, vidjeli smo bager", rekao je Miketić i dodao:

"Imamo samo uzurpatore institucija. Odgovarat će, svi oni koji su se stavili u funkciju batinaškog režima. Pamtite im imena. Ja sam zapamtio ime policajca Mitrovica juče u Šapcu. Dobili su direktivu da se povuku, a onda su krenuli bager i batinaši. Je li to država? Ovo je samo početak pobune. Biće duga borba", istakao je Miketić.

Nakon Miketića riječ je uzeo Željko Trifunović iz Valjeva, koji je juče bio priveden tokom blokade, a njegov govor prekidali su povici "lopovi, lopovi" iz mase.

"Juče se Srbija probudila i pobunila. Probudili su se i pobunili i veliki i mali gradovi, probunilo se i selo kod Valjeva u kom je Vučić imao apsolutnu podršku, sad nije uspio da skupi ni 10 meštana. Ljudi, juče u Valjevu policija je odgovorila krajnje brutalno po napogu sefa mafije sa Andrićevog vijenca. Protest se odvijao nesmetano dok nije došao autobus onih koji su išli u Arenu da podrže velikog vođu. Tada je Baba Julina policija na čelu sa ministrom koji je dobio stan od tetke uhapsila ženu, baku, pa jednu djevojku…", priča Trifunović, piše Direktno.rs.

Organizatori protresta napomenuli su da će protesta biti i sutra, u 9 sati u Loznici ispred zgrade opštine, i u 16 u Šapcu, ispred zgrade gradske uprave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije