! / Građani Hrvatske u dilemi: Smiju li danas na Facebooku i forumima komentirati izbore?

04. 01. 2020. u 20:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U Hrvatskoj je na stazi izborna šutnja.

"Nije dopušteno da kandidati predstavljaju svoje programe i sebe, da pozivaju glasače da im daju glas, ne smiju se predstavljati njihovi programi, birači se ne smiju pozivati da glasaju za određenog kandidata ili kandidatkinju SMS porukama ili slično", objasnila je potpredsjednica Izbornog povjerenstva Hrvatske Vesna Fabijančić-Križanić.

Zbog eksplozije popularnosti društvenih mreža mnogi se građani pitaju smiju li komentirati izbore na svojim profilima na društvenim mrežama i forumima ili i za njih vrijede pravila izborne šutnje. Odgovor je - smiju.

"Građani smiju i za vrijeme izborne šutnje iznositi svoje stavove, komentirati izbore i izborne sudionike, pa tako i na svojim profilima na društvenim mrežama i forumima", navodi iz Izborno povjerenstvo Hrvatske.

Iako iz DIP-a pozivaju građane da se suzdrže od objavljivanja komentara, to nije zakonom zabranjeno niti za to postoje ikakve sankcije.

Za razliku od drugih izbora, za kršenje šutnje na izborima za predsjednika Republike Hrvatske zakon ne previđa nikakve kazne, pa je njeno poštivanje u sferi moralnog ponašanja.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA