Grabar-Kitarović: Trebala bih razgovarati s Predsjedništvom BiH, ali...

Radiosarajevo.ba
Grabar-Kitarović: Trebala bih razgovarati s Predsjedništvom BiH, ali...
Foto: Printscreen / Milanović i Grabar-Kitarović

Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović našli su se večeras oči u oči u posljednjem sučeljavanju uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, koji će biti održan u nedjelju, 5. januara. 

U ponoć počinje izborna šutnja, pa je žestoko sučeljavanje na Novoj TV prilika da pošalju posljednje poruke svojim biračima i onima koje žele privući. Obzirom na tijesnu prednost iz prvog kruga i još uvijek veliki broj neodlučnih birača, ovo bi sučeljavanje doista moglo presuditi izbore. 

Na pitanje hoće li smijeniti savjetnike koji su na posljednje dvije debate pravili incidente, Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da se ne slaže s postupkom Tomislava Madžara. 

Milanović je rekao da on plaća porez, za razliku od Grabar-Kitarović, koja nije platila porez na otpreminu koju je dobila od NATO-a. Rekao je da on sebi u firmi nije isplaćivao minimalac nego plaću od pet hiljada kuna.

Grabar-Kitarović nazvala je Milanovića "političkim zombijem koji hoće doći na Pantovčak", na šta je on odgovorio da je highlander. 

Aktuelna predsjednica Hrvatske protukandidata je još optužila da nije kalibar niti globalnog niti evropskog političara..., na šta joj je on odgovorio da niko nije razumio o čemu je govorila.

Milanović i Grabar-Kitarović - undefined

Foto: Printscreen: Milanović i Grabar-Kitarović

"Partneri gospođe Kitarović su sve redom ili u pritvoru ili u bijegu, kazao je Milanović, što je ona odbacila, kazavši da pomno bira saradnike. 

Pomenuo je Ivu Sanadera, te Milana Bandića, kojem, kako je kazao, pjeva, nosi kolače u zatvor..

''Ovo je već treća debata da se gospođa Kitarović zaklinje u Ivu Sanadera umjesto da se od njega ogradi'', rekao je Milanović.

Ona mu je uzvratila da ga je Račan zvao ''mali Sanader'' i zato ga smijenio s mjesta glasnogovornika SDP-a, na šta je Milanović replicirao da je sve izmislila.

Na pitanje da li bi oduzeli odličja osuđenima, Grabar-Kitarović je odgovorila da bi onima koji su osuđeni na više od tri godine zatvora, osim onih na haškom sudu. Milanović je kazao da je protiv pomilovanja i da ne bi pomilova nikoga.

Upitani s kim ne bi sarađivali, Milanović je rekao da su to kriminalci, odnosno s društvom Grabar-Kitarović, a ona je kazala da je to krajnja ljevica i krajnja desnica.

Pokazujući svoj program, Grabar-Kitarović je kazala da je cijeli dan surfala po internetu, tražeći program svog protukandidata, ali da ga nije našla.

Milanović i Grabar-Kitarović - undefined

Foto: Printscreen: Milanović i Grabar-Kitarović

Tokom debate o troškovima, Milanović je kazao da nije rastrošan i da nosi cipele iz 2013., ali je za rasipništvo optužio protukandidatkinju.  

"Šta, kupili ste tonu manje lososa?'', rekao je Milanović komentirajući uštede o kojima je govorila. 

Ona je uzvratila da je Milanović ljetovao u vili Emila Tedescija, privatno letio državnim avionom na odmor, živi raskošno, stilom milionera.

Govoreći o Zapadnom Balkanu, Grabar-Kitarović je rekla:  

"Nama je u interesu da države Zapadnog Balkana uđu u EU, ali ono o čemu insistiram je da te države ispune uslove", kazala je ona. 

Milanović je odgovorio da "nas Grabar-Kitarović plaši regionom", da nema nikakvog straha od toga što je Hrvatska graničarska država... te podsjetio da veliki broj izvoza Hrvatska upravo ostvaruje u susjedstvu.

Na pitanje ko je od Hrvata u BiH partner za razgovore, Dragan Čović ili Željko Komšić, Kolinda Grabar-Kitarović je rekla da bi to trebalo biti Predsjedništvo BiH, ali "da je Željko Komšić izabran legalno, ali nelegitimnno, te sve dok ga Hrvati ne priznaju kao svog predstavnika, nema partnera za razgovore". 

Kazala je da valja razgovarati i sa ostala dva naroda, sa svima.

"BiH treba staviti na drukčiji kolosjek, kako bi se stabilizirala, kazala je ona.  

Odgovarajući na isto pitanje, Milanović je kazao da se ne zanosi iluzijom da se stvari mogu preko noći promijeniti, ali da će razgovarat sa svima, Miloradom Dodikom, Bošnjacima, Hrvatima...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije