Grad u Srbiji kao Stolac u BiH: U 24 sata 50 novih zaraženih

Radiosarajevo.ba
Grad u Srbiji kao Stolac u BiH: U 24 sata 50 novih zaraženih
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Najdramatičniji izvještaj iz Insituta za javno zdravlje Kragujevac u Srbiji stigao je u toku noći, čak 60 ljudi iz Šumadije za posljednjih 24 časa zaraženo je korona virusom.
Uzorkovano je 8770 pacijenata u Kovid laboratoriji “Kragujevac” Instituta za javno zdravlje.

U Kragujevcu je zaraženo čak 50. ljudi, što je najveći broj do sada. U Aranđelovcu i Kniću ima po troje novih pacijenata, Rači dvoje i po jedan u Lapovu i Batočini.
U Kragujevcu ukupno ima 197 pacijenata, dok se 271 zaraženih nalazi u kućnoj izolaciji, piše Kurir.

U KC “Kragujevac” zbrinuta su 52 pacijanata.

Podsjetimo, tokom jučerašnjeg dana, u Univerzitetskoj kliničkoj bolnici Mostar, na COVID-19 testirano je 116 uzoraka.

Pozitivnih je u HNK-u ukupno 54 i to: 50 iz Stoca, 3 iz Mostara i 1 iz Čitluka.

S obzirom na evidentno pogoršanu epidemiološku sliku, Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi iznova je pozvao građane na oprez i pridržavanje svih propisanih mjera zaštite - držanja distance, nošenja maske u zatvorenom javnom prostoru te, i na otvorenom, ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, kao i čestog, temeljitog pranja ruku, održavanja osobne higijene i higijene prostora.

Nalaže se zdravstvenim ustanovama aktiviranje kriznih planova pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19 i uspostava trijažnih/febrilnih punktova te su o istom obvezni dostaviti izvješće Kriznom štabu Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK-a najkasnije do 30. juna 2020. godine, saopćeno je jučer iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK-a. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije