Grabar - Kitarović uručila visoko državno odlikovanje muftiji Azizu Hasanoviću

Anadolija
Grabar - Kitarović uručila visoko državno odlikovanje muftiji Azizu Hasanoviću
Predsjednica Republike Kolinda Grabar - Kitarović uručila je odlikovanje "Red Ante Starčevića“ muftiji Azizu ef. Hasanoviću, predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj.

Grabar-Kitarović  je dodijelila visoko državno odlikovanje „Red Ante Starčevića“ muftiji Azizu ef. Hasanoviću za osobiti doprinos u izgradnji suvremene hrvatske države, promicanje vjerskih sloboda, tolerancije i zaštite ljudskih prava te međureligijske i kulturološke suradnje u Republici Hrvatskoj i svijetu.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović istaknula je kako je odlikovanje "Red Ante Starčevića“ izraz zahvalnosti i priznanja za minuli rad muftije Hasanovića.

Predsjednica se osvrnula i na prošlogodišnje obilježavanje 100. godišnjice institucionalnog priznanja islama.

"Činjenicu da su od tada naši građani muslimanske vjeroispovijesti ravnopravno uključeni u sva područja društvenog života potvrđuje i to što je u Hrvatskoj uspostavljen centar za certificiranje halal kvalitete, pa je lani održan i kongres o halal tržištu u Opatiji", istaknula je hrvatska predsjednica.

Pritom je pohvalila sudjelovanje muftije Hasanovića i ostalih članova Islamske zajednice u ovom projektu koji je, kazala je, omogućio Hrvatskoj lakši pristup novim tržištima i boljem razumijevanju islamskog svijeta i Europe.

Hrvatska predsjednica je Hrvatsku ocijenila uspješnim modelom suživota i međuvjerskog dijaloga kršćanske većine i muslimanske manjine.

"Uskoro će muslimanski vjernici širom svijeta proslaviti blagdan Kurban Bajrama koji će nas podsjetiti i na zajedničke temelje naših vjera i praoca Abrahama, Ibrahima, koji je u postojanosti svoje vjere bio spreman pridonijeti najveću žrtvu Bogu", kazala je Grabar-Kitarović.

Dodala je kako je za muslimane ovo "blagdan solidarnosti prema potrebitima koja je toliko potrebna suvremenom svijetu".

Grabar-Kitarović je poručila kako očekuje da će dodijeljeno priznanje muftiji biti poticaj u daljnjem radu za opće dobro, za daljnji razvoj međuvjerskog dijaloga i izgradnju boljih međuljudskih odnosa.

 Muftija Aziz ef. Hasanović zahvalio se na priznanju koje je ocijenio važnim za njega osobno, ali i za Islamsku zajednicu u Hrvatskoj.

"Posebno sam zahvalan svim imamima, mualimima i mualimama te cjelokupnom osoblju Islamske zajednice u Hrvatskoj, članovima Mešihata i Sabora, izvršnim odborima Medžlisa i članovima naše zajednice", kazao je muftija Hasanović.

 Zahvalio se predsjednici, ali i "cijeloj državi u kojoj na svim razinama nailazimo na prijateljske i iskrene suradnike u izgradnji našega društva".

"Naša povijest govori da su muslimani uvijek gradili i branili ovu zemlju, posebice u Domovinskom ratu kada je preko 1.100 muslimana utkalo svoje živote u neovisnost i samostalnost Republike Hrvatske", kazao je muftija.

Muftija Hasanović je naglasio kako je "vjera pokretač za činjenje dobra, pogotovo prema drugomu, u potpunosti poštivajući različitosti i uvažavajući ih".

"Jer na koncu, Bog nas uči, da je htio da bi sve ljude sljedbenicima jedne vjere učinio. Stoga, mi ne smijemo biti isključivi", zaključio je muftija.

 Isto visoko državno odlikovanje dobio je ranije i prethodnik muftije Hasanovića, bivši muftija Ševko Omerbašić koje je nazočio na uručenju odlikovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije