Kako je Grabar-Kitarović pored silnih gafova dospjela na 39. mjesto

Radiosarajevo.ba
Kako je Grabar-Kitarović pored silnih gafova dospjela na 39. mjesto
Magazin Forbes je objavio listu 100 najutjecajnijih žena na svijetu.

Kao i prošlih godina, listu predvodi Angela Merkel, iza nje je Theresa May, a ono što je medijima na Balkanu bilo posebno interesantno je to što se na listi nalazi i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Kitarović je zauzela 39. mjesto na cjelokupnoj listi, a kada se iz nje izdvoje samo političarke, plasman je još bolji - 14. mjesto. Kako piše "Jutarnji list", Kolindi u leđa gledaju zvijezde kao što su Beyonce i Taylor Swift, potom Hillary Clinton, premijerka Škotske Nicola Sturgeon, direktorica modnog carstva "Prada" Miuccia Prada, najbogatija žena Afrike Isabel dos Santos. izdavač Arianna Huffington i spisateljica J. K. Rowling.

Svoju odluku Forbes objašnjava na sledeći način:

Najmlađa osoba na mjestu predsjednika Hrvatske, ujedno i prva žena na tom položaju, Grabar-Kitarović kontinuirano jača svoju poziciju na međunarodnoj sceni ove godine radeći s predsednikom Donaldom Trumpom i SAD kako bi se izgradilo američko postrojenje za uvoz plina na otoku Krku kojim bi se moglo isporučiti do dvije milijarde kubika godišnje za distribuciju u Zapadnu Europu što bi moglo da pomogne energetskoj nezavisnosti Europe od Rusije. Bivša ministrica vanjskih poslova i ambasadorica u SAD prošle godine posjetila je iranskog predsjednika Hassana Rouhanija kako bi razgovarala o jačanju diplomatskih odnosa”, navodi se u objašnjenju lista.

Čini se da je Forbes cijeni više nego hrvatski mediji, pa i sami birači u Hrvatskoj.

Crobarometar i istraživanje Ipsos Plusa pokazalo je da Kolindina popularnost opada, a portal 24sata.hr u svojoj anlizi tih rezultata navodi da predsjednica "ne zna kada treba da ušuti" i da je "mahnita kao tasmanijski đavo", koji u crtanim filmovima poput tajfuna ruši sve pred sobom.

Čini se da je nekoliko stvari Forbes je zaboravio da uzme u obzir kada je Kolinda Grabar Kitarović u pitanju.

Koketiranje sa ustaštvom

Poput većine političara u Hrvatskoj, Kolinda Grabar Kitarović nerijetko koketira sa ustaštvom. Sa ustaškom zastavom se i slikala, bila pokrovitelj i učestvovala na komemoraciji u Bleiburgu povodom 70. godišnjice stradanja zarobljenih pripadnika poraženih vojnih formacija NDH, a jasan stav ima i o ustaškom pozdravu.

“Ja nisam historičar, ali moj stav o tome je jasan. ‘Za dom spremni’ je stari hrvatski pozdrav, koji je kompromitiran u vrijeme ustaških vremena”, navela je Kitarović u jeku skandala oko uklanjanja ploče HOS-a u Jasenovcu.

Hrvatska predsjednica nerijetko pokušava da izjednači pripadnike ustaškog i antifašističkog pokreta. Tako je na Europski dan sjećanja na žrtve totalitarističkih i autoritativnih režima, Kitarović odlikovala i istarskog partizana Ljubomira Drndića i hrvatskog političkog emigranta Nikolu Štedula, koji je bio čelnik proustaškog hrvatskog državotvornog pokreta.

Obožavam Thompsona

Javne simpatije za Marka Perkovića Thompsona, proustaškog pjevača, nisu tajna. To što Thompson pjeva o klanju Srba i NDH očigledno nije problem za hrvastku predsjednicu koja je jednom prilikom izjavila da čak sramotne pjesme rado sluša sa djecom.

Obožavam da slušam Thompsona, a slušala sam ga često u automobilu s djecom dok su bila mala”, zaprepastila je sve Kitarovićeva.

Kakav "glazbeni" ukus ima predsjednica Hrvatske možda najbolje govore stihovi Thompsonovih pjesama: "Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara, kroz Imotski kamioni žure, voze crnce Francetića Jure, u Čapljini, klaonica bila, puno Srba Neretva nosila, oj Neretvo teci iza stranu, nosi Srbe plavome Jadranu, ko je moga zamisliti lani, da će Božić slavit partizani, ko je reka, jeba li ga ćaća, da se Crna Legija ne vraća".

Afera "Čokolinda"

Hrvatska predsjednica podijelila je dubrovačkoj djeci čokoladice fabrike "Pionir" iz Subotice. Kada je "afera" isplivala u javnost, Kitarovićeva je izjavila da je i sama neprijatno iznenađena zbog toga. Šta je bio problem? Čokoladice proizvodi srpska firma. Šta je uradila Kolinda? Izvinila se i najavila da će poslati hrvatske proizvode.

Kolinda i svjetski lideri

Kriterijumi kojima se vodio Forbes su vidljivosti i ekonomski utjecaj. U imovinskoj karti Kolinde Grabar Kitarović objavljenoj 2015. godine piše da hrvatska predsjednica ima neto platu 22.720 kuna, što je 2.970 eura, pa je jasno da ekonomski ne može da parira većini sa liste, ali se mora priznati da se potrudila da bude vidljiva, mada ne i toliko uspješna.

Na primjer, nakon samita NATO u Briselu Kolinda je izjavila da se iznenadila kako je Trump bio prijatan, a na snimku se vidi da nisu mnogo razgovarali već da je ona bukvalno bukvalno jurila za Trumpom.

Iako tvrdi da se Trumpom ispričala, tek njihov drugi susret na samitu Inicijative tri mora u Varšavi kada je bilo riječi o gasovodu koji pominje Forbes može se nazvati razgovorom.

Ništa bolje nije prošla ni kod Trumpovog zamjenika nešto ranije, a tokom osam sekundi razgovora sa Penceom, prema njenim riječima, stigli su da dogovore saradnju. Putin je bio daleko srdačniji prema Kolindi, iako je ostavio da ga čeka 45 minuta.

Kolinda i gafovi

Predsjednica Hravatske poznata je kao "kraljica gafova", a internet je preplavljen njenim lapsusima.

Ulazak Crne Gore u NATO čestitala je lažnom Filipu Vujanoviću na Twitteru, pozdravila je diplomate sa kojima je sarađivala 1992. dok su se zdušno borili za hrvatsku samostalnost i nezavisnost (iako se u ministarstvu vanjskih poslova zaposlila tek godinu dana kasnije), izjavila je da će Amerikanci izabrati novog predsjednika Hrvatske itd...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije