Grabar-Kitarović i Plenković: BiH je za Hrvatsku od prvorazredne važnosti

Anadolija
Grabar-Kitarović i Plenković: BiH je za Hrvatsku od prvorazredne važnosti

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je kako su stabilnost i razvojna dinamična perspektiva Bosne i Hercegovine važni jednako za Hrvatsku i cijelu Europu, poručivši kako je BiH za Hrvatsku od prvorazredne političke i sigurnosne važnosti.

U Hotelu Sheraton danas je upriličen redoviti godišnji prijem za sudionike Konferencije veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske na kojem su sudjelovali predsjednica, predsjednik Sabora i premijer te šef hrvatske diplomacije koji su uvodno iznijeli prioritete i strategiju vanjskopolitičkog rada hrvatske diplomacije.

“Upravo su Hrvati BiH, čija se uloga kao državotvornog naroda te zemlje mora ojačati, najsnažniji motor takvog procesa”, poručila je hrvatska predsjednica.

Hrvatski premijer Andrej Plenković važnim je ocijenio predsjedanje Hrvatske EU-om od početka sljedeće godine, naglasivši sastanke koji će se održati sa zemljama jugoistoka Europe i zemljama istočnog partnerstva.

“Za nas je odnos s Bosnom i Hercegovinom u političkom smislu i dalje tema broj jedan, i to u pozitivnom smislu. Želimo da Hrvati kao konstitutivan narod tamo budu ravnopravni, da se pronađe dogovor o pravičnom izbornom zakonu koji će omogućiti zastupljenost sva tri naroda i ostalih jer je to preduvjet normalnog i učinkovitog funkcioniranja vlasti i daljnjeg puta prema Europskoj uniji”, rekao je premijer Plenković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije