Grabar-Kitarović: Hrvatska nije napala BiH, učinila ja to Srbija s Miloševićem

Radiosarajevo.ba
Grabar-Kitarović: Hrvatska nije napala BiH, učinila ja to Srbija s Miloševićem
/ Anadolija
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović obratila se javnosti povodom pravomoćne presude Haškog tribunala šestorici bosanskih Hrvata kojom su im potvrđene kazne od ukupno 111 godina zatvora.

Podsjećamo da je prilikom izricanja presude general Slobodan Praljak, kojem je potvrđena kazna od 20 godina zatvora, popio bočicu otrova od kojeg je preminuo nekoliko sati kasnije. Praljak je pritom rekao da "nije ratni zločinac i da s odbija ovu presudu".

"Dragi Hrvatice i Hrvati i sve državljanke i državljani. Na početku želim izraziti sućut obitelji Slobodana Praljka koji je odbijao živjeti s presudom za zločine za koje je čvrsto vjerovao da ih nije počinio. Jučer se u Haagu nije izricala presuda hrvatskom narodu u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Hrvatski narod nije bio agresor na BiH, Hrvatska nije napala nikoga. Srbija, na čelu sa Slobodanom Miloševićem, je napala BiH.

Mi Hrvati moramo imati snage priznati da su neki naši sunarodnjaci u BiH počinili zločine i da za njih moraju odgovarati. Nepravedno je da na isti način nisu kažnjeni bošnjački i srpski zločini nad Hrvatima u BiH. Bez obzira na to svi narodi u BiH moraju se izdići iz zločina i pozivam bošnjačke vođe da učine sve kako bi se to postiglo", kazala je predsjednica Hrvatske.

Prema njenim riječima, haški sud osnovan je s svrhom primjene postojeće međunarodnog i humanitarnog prava, ali nije bio ovlašten stvarati nove pravne doktrine. Kako je kazala, nažalost, Haški sud je očito upao u zamku i pokušao je donositi umjetnu ravnotežu krivnje.

"Haški sud nije ispunio svoju temelju svrhu jer činjenica zločinačke politike Slobodana Miloševića nije osuđena. Hrvatska je uz SAD najviše učinila da BiH postane slobodna i neovisna država. Hrvatska je na čelu s Franjom Tuđmanom među prvima je priznala BiH. Hrvatska je primila stotine tisuća izbjeglica iz BiH, a u Hrvatskoj se liječilo deset tisuća ranjenika iz BiH. Hrvatska vojska je na poziv Alije Izetbegovića spriječila ponavljanje nove Srebrenice i doprinijela oslobođenju BiH", kazala je Grabar-Kitarović.

Dodala je kako je ovakvim završetkom Haškog suda na svima nama je iznaći pomirenje svih naroda na ovim prostorima.

"Ovim putem želim izraziti sućut svim žrtvama zločina. Neke od njih dobili su pravdu, a neki ne. Hrvatice i Hrvati u BiH, ostanite mirni i dostojanstveni. Hrvatska je uz vas. Danas vidimo koliko su nas koštali neke izjave bivših hrvatskih dužnosnika. Nitko drugi, pa ni Haški sud, neće pisati nađu povijest. O tome ću sljedeći tjedan govoriti pred UN-om koji je osnivač Haškog suda", zaključila je predsjednica Hrvatske u svom obraćanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije