Godišnjica ubistva Zorana Đinđića: Imao je viziju evropske Srbije

Radiosarajevo.ba
Godišnjica ubistva Zorana Đinđića: Imao je viziju evropske Srbije
Jugopapir / Zoran Đinđić s porodicom, na početku političke karijere
Na današnji dan 2003. godine, ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu izvršen atentat na srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

Na Novom groblju u Beogradu, u Aleji velikana, članovi porodice, rukovodstvo Demokratske stranke, mnogobrojni prijatelji, poštovaoci i građani polažu žute ruže u znak sjećanja na ovog političara. 

Zoran Điniđić, koji je ubijen na današnji dan prije 14 godina, došao je tri godine ranije na mjesto predsednika Vlade razorene države u ratovima 90-ih,  Srbije potpuno osiromašene, izolovane, dezorijentisane, moralno urušene zemlje koja je odigrala nečasnu ulogu u tragičnom razaranju bivše Jugoslavije, a koja je i dalje vjerovala da je najveća žrtva, da je vodila pravedne ratove ili da ih uopšte nije vodila, piše portal Slobodna Evropa.

Imao je viziju evropske, moderne Srbije

Bio je premijer Srbije koja nije priznala gubitak Kosova, iako se njena poražena vojska povukla sa tog dela (do tada) svoje teritorije i ustupila mesto NATO trupama, a tek joj prestoji razlaz sa Crnom Gorom. Premijer zemlje koju su samo godinu dana ranije bombardovale NATO snage, od koje se očekivalo da pošalje odgovorne u Hag, uključujući i svrgnutog predsednika Slobodana Miloševića.

Uprkos takvom naslijeđu, Đinđić je imao viziju evropske, moderne Srbije.

 „Zamisli Srbiju na kraju 2005. godine. Pet godina nakon promene politike. Dobri, asfaltirani putevi, desetine hiljada malih i srednjih pogona i preduzeća, uspešni koncerni… Zemlja je transportna kičma Evrope, veliki tranzitni aerodrom u Beogradu i desetak manjih. Svetski kvalitet hrane kao jednog od glavnih izvoznih proizvoda. Poslovni centri u gradovima, porodična gradnja na periferiji, industrijske zone u blizini saobraćajnica. Puno posla za svakoga ko želi da radi, mogućnost povoljnih kredita za izgradnju kuće, kupovinu stana, pokretanje posla. Da li ova vizija deluje kao utopija?“ 

To su bilješke iz rokovnika ubijenog premijera Zorana Điniđića koji je na premijersku funkciju došao ubrzo nakon što je demokratska opozicija uspela da svrgne sa vlasti Slobodana Miloševića 5. oktobra 2000. godine.

Naredne godine - spomenik Đinđiću

Mediji u Srbiji najavljuje da bi na Studentskom trgu u Beogradu, kod Kalemegdana, za godinu dana trebao biti postavljen spomenik Đinđiću

Grad Beograd raspisao je dvostepeni, međunarodni konkurs za idejno rješenje koji traje do 15. juna, a do 30. juna biće izabrano šest najboljih rješenja. Žiri će do 16. oktobra saopštiti kako će izgledati spomenik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije