Franjevci u Hrvatskoj zvonili pola sata. Razlog? Raščistiti nebo i spriječiti tuču

3
Radiosarajevo.ba
Franjevci u Hrvatskoj zvonili pola sata. Razlog? Raščistiti nebo i spriječiti tuču
Foto: franjevci-karlovac.hr / Ilustracija

Nakon jučerašnje mise u Karlovcu, Hrvatsks, franjevci Župe Presvetog Trojstva vidjeli su kako se na nebu skupljaju tamni oblaci nagovještavajući dolazak tuče te su odlučili pokušati spriječiti nevrijeme na pomalo neobičan način.

Franjevci su počeli zvoniti crkvenim zvonima u nastojanju da raščiste nebo, a zvonjava je trajala čak pola sata.

"Vidjelo se da se sprema nevrijeme, za nas je bila najavljena tuča, kad sam vidio kakvi oblaci dolaze, jedino što mi je palo na pamet bila su zvona. Znamo da su se naši stari uvijek protiv tuče i nevremena borili zvonima, a znamo da i nema te protugradne obrane, a mi smo željeli pomoći građanima, svima koji žive od poljoprivrede, svima kojima su automobili vani i, eto, odlučio sam upaliti crkvena zvona pa neka zvone", rekao je fra Mate Bašić za Radio Mrežnicu.

"Kad su zvona počela zvoniti, iznad same crkve odnosno zvonika, oblaka nije bilo. Bila je rupa na kojoj se vidjelo plavo nebo", tvrdi.

Fra Bašić kaže kako je zatim počela padati kiša popraćena sitnom tučom.

"Tada se ta sitna tuča pretvorila ponovno u kišu i, evo, neka svako zaključi po svom nahođenju, no ja ipak vjerujem našim starima. Nisu se bezveze oni branili na taj način od nevremena, a u nekim stvarima bili su inteligentniji od nas danas koji bez interneta ne znamo zbrojiti 2 i 2. Oni su imali životna iskustva i iskustva života s prirodom", zaključio je.

Nije dugo trebalo da se ljudi na društvenim mrežama počnu šaliti sa situacijom.

"Za prizivanje kiše u sušno doba trebat će i bubnjeve da plešu 'tam-tam' ples", našalila se komentatorica.

"Novi slogan Hrvatske turističke zajednice: Dobro došli u Hrvatsku, zemlju u kojoj se vrijeme vratilo u 1022. godinu", poručio je treći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije