Financial Times: Nakon velikog uspjeha na prvenstvu, Hrvatska je postigla autogol

Radiosarajevo.ba
Financial Times: Nakon velikog uspjeha na prvenstvu, Hrvatska je postigla autogol
Foto: Screenshot / Luka Modrić i Marko Perković

"Trebao je to biti velik trenutak za Hrvatsku: nacionalno jedinstvo unutra i ponosno lice prema vani."

Početak je to članka jučer objavljenog u Financial Timesu. Jasno, tema je hrvatski uspjeh na Svjetskom prvenstvu u nogometu i sve ono što ga je pratilo u danima nakon toga.

"Ali umjesto toga, proslava širom Hrvatske zemlje izazvala je kritike i podjele", nastavlja se u uvodu članka.

U središtu članka Financial Timesa je dolazak Marka Perkovića Thompsona u autobus među igrače. Cijela euforija, piše FT, pala je u drugi plan kad se u priču oko dočeka i slavlja uključio Marko Perković Thompson.

"Perković, kojeg Thompson zovu po automatskom oružju, nacionalistički je pjevač koji je o genocidu i konclogorima za vrijeme Drugog svjetskog rata, kad su Hrvatskom vladali fašisti, pjevao pozitivno. On je postao popularan kad je Jugoslavija kliznula u rat 1990-ih, a njegova prva pjesma bila je o zaštiti svog sela", piše Financial Times, prenosi Index.hr.

Thompson je, podsjetimo, pjevao Jasenovac i Gradišku Staru, u kojoj se slave klanje Srba i koncentracijski logori, što primjećuje i FT. Naravno, druga pjesma koja se spominje jesu Čavoglave.

U nastavku teksta FT se bavi Thompsonovom karijerom i rastom njegove slave od 2000. godine naovamo, kroz periode kad je javnost bila podijeljena oko rada Haškog suda.

"On je bivše hrvatske vojne djelatnike kojima se sudilo za ratne zločine slavio pjevajući fašističke pjesme iz Drugog svjetskog rata, a njegovi koncerti su zabranjeni u gradovima diljem Europe. Perković, koji ima 51 godinu, za sebe kaže da nije fašist nego patriot", piše FT.

"Perkovićeva prisutnost na slavlju je politizirala ono što je trebao biti trenutak zbližavanja", zaključuje FT.

Spominju njegovo glorificiranje NDH

Nadalje, u tekstu se Financial Times bavi i hrvatskim odnosom prema Drugom svjetskom ratu, odnosno prema revizionizmu i simpatijama koje neki dijelovi društva gaje prema NDH.

"Godine 2016. desničarski ratni veterani instalirali su ploču u Jasenovac, gdje se nalazio jedan od konclogora o kojima je pjevao Thompson, a na kojoj je bio fašistički ratni slogan - Za dom spremni. Taj je slogan prvotno korišten u marionetskoj nacističkoj državi, a često ga se može čuti na Perkovićevim koncertima", piše FT.

Nadalje, u članku se primjećuje kako se Kolinda nije miješala u debatu oko Thompsonova nastupa na dočeku Vatrenih, ali dodaje se kako je jednom rekla da joj je on omiljen pjevač. Navode i kako je Rakitić objavio selfie s Thompsonom te kako je njegov nastup branio i Zlatko Dalić.

Na samom kraju FT se poziva i na članak Indexovog Gordana Duhačeka koji u svom tekstu pod naslovom "Vi ste uzori. Nemate pravo na Thompsona" piše kako je isti polarizirajuća osoba u hrvatskom javnom životu.

U zaključku članka citiraju se riječi lovca na naciste Efraima Zuroffa koji je kazao kako Perković počasni gost ne bi smio biti nigdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije