Filip Korać izručen Francuskoj: Ko je desna ruka Luke Bojovića i zašto ga traži i BiH

0
Radiosarajevo.ba
Filip Korać izručen Francuskoj: Ko je desna ruka Luke Bojovića i zašto ga traži i BiH
Foto: Agencije / Filip Korać

Poznati kriminalac Filip Korać optužen je u Francuskoj da je organizovao međunarodni šverc droge i učestvovao u pranju novca, saopćeno je u četvrtak, 14. decembra, iz tužilaštva u Parizu.

Korać je prije dva dana, po izručenju iz Mađarske, u Francuskoj optužen da je bio šef kriminalne grupe koja se bavila švercom droge i oružja, ali i koja je u ovoj zemlji prala novac. Njemu je određen pritvor i slijedi mu suđenje pred sudom za organizovani kriminal u Parizu.

Filip Korać, desna ruka Luke Bojovića, uhapšen je 3. oktobra kao državljanin Crne Gore u Mađarskoj po nalogu francuske policije koja ga potražuje za čak 25 krivičnih djela.

Vozači, oprez: I danas gužve na graničnim prijelazima, evo gdje se najduže čeka

Vozači, oprez: I danas gužve na graničnim prijelazima, evo gdje se najduže čeka

Kako je izjavila portparolka Metropolitanskog tužilaštva Betina Bagoli, Evropski nalog za hapšenje izdat je od strane pariskog tužilaštva zbog organizovanog krijumčarenja droge i pranja novca, a u svrhu krivičnog gonjenja.

"Nalog za hapšenje obuhvata 25 krivičnih djela", rekla je ona.

Podsjetimo, osim Francuske, njega traži i Bosna i Hercegovina zbog istog krivičnog djela – trgovina drogom.

Filip Korać je prošle godine osuđen u Hrvatskoj zbog falsifikovanja pasoša.

Srbija ga ne potražuje i ne postoji nijedna potjernica za njim koja je raspisana u toj zemlji.

Filip Korać je dugo bio na meti klana Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja. Oni nisu krili mržnju koju gaje prema desnoj ruci Bojovića, te su na tijelu ubijenog Gorana Veličkovića Goksija urezali: "Korać p****".

Nakon ubistva Veličkovića, klan je Koraću slao prijeteće poruke, kako je otkrio na suđenju okrivljeni saradnik Bojan Hrvatin.

"Tada su mu poslali fotografiju Veličkovićevog tijela na kojem su krvlju ispisali - Korać p****". Ubrzo još jednu poruku: "Tik-tok, tik-tok, ovako ćeš ti da završiš, na’vataćemo te", ispričao je on.

Korać je, navodno, preuzeo vodstvo nad zemunskim klanom nakon što je Bojović 2012. u Španiji uhapšen i osuđen na 18 godina zatvora zbog organizovanog kriminala.

Inače, Srbija je za njim raspisala crvenu Interpolovu potjernicu 2019. godine, ali je ona ukinuta 2020. godine.

Kako se pisalo, istraga protiv Koraća je obustavljena zbog nedostatka dokaza u slučaju likvidacije Blaža Đurovića, koje se dogodilo 2018. godine na Voždovcu. Hapšen je i u Zvorniku 2016. godine jer je povezivan sa ubistvom Čede Đokića, ali je ubrzo pušten na slobodu.

Korać je od naslijeđenog zemunskog klana napravio jednu od jačih kriminalnih ekipa u Srbiji, sa novim poslovima, kriminalnim kontaktima i novcem.

Žestok rat dvije ekipe, stalno ubijanje i oprez, a posebno likvidacija Bojovićevog i Koraćevog najvjernijeg prijatelja Radeta Rakonjca u Beogradu u aprilu 2014. bio je povod za Koraćevo bjekstvo iz Srbije, prenosi Blic.rs.

Spekulisalo se da je on sljedeća meta ubica. Korać se zbog toga preselio u inostranstvo, a spekulacije da je sve vrijeme bio umiješan u sbijansko podzemlje postojale su godinama unazad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije