Facebook prepun poruka podrške ubici iz Splita

Radiosarajevo.ba
Facebook prepun poruka podrške ubici iz Splita
Foto: Jutarnji.hr / Filip Zavadlav

Brutalno višestruko ubistvo koje je jučer u Splitu počinio 25-godišnji pomorac Filip Zavadlav izazvalo je brojne reakcije građana na društvenim mrežama.

Krvavi pohod u Splitu: Zavadlav planirao smaknuti još dvije osobe?
Potvrđeni identiteti: Ko je ubica iz Splita, a ko su njegove žrtve
Video kruži društvenim mrežama: Da li je ovo ubica iz Splita?

Neki od njih ogorčeni su na institucije, jer se, prema dosadašnjim informacijama radi o mladiću koji je tri muškarca, otprije poznata policiji kao pripadnici narko-miljea, ubio nakon što su ga mjesecima navodno zlostavljali zbog navodnog bratovog duga.

Dio korisnika društvenih mreža smatra kako su policija i druge institucije trebale ranije reagirati, ali i maknuti dilere se splitskih ulica, pa se ovakvo krvoproliće ne bi dogodilo.

Na Facebooku je osnovana i grupa "Filip Zavadlav - heroj a ne zločinac", gdje se otvoreno daje podrška mladiću kojem prijeti kazna dugotrajnog zatvora, možda i u trajanju od 50 godina, zbog teških ubistava te dovođenja u opasnost života i imovine građana.

U njoj mnogi slave "herojski" čin mladog Zavadlava jer u njemu vide čin usmjeren protiv dilera narkoticima, odnosno "čišćenje" splitskih gradskih ulica u narkoticima. Neki čak nude i financijsku pomoć za angažman odvjetnika, dok se pojavljuju i zahtjevi da se Filipu mora dati predsjedničko pomilovanje, piše Jutarnji.

Ima i onih koji se ne slažu s takvim tvrdnjama, navodeći kako je svaki ljudski život - život, a svako ubistvo zločin.

Treba istaknuti kako je jučerašnje višestruko ubistvo najkrvavija i najbrutalnija likvidacija u posljednjih mnogo godina u Splitu, te kako ovakvi zločini dramatično narušavaju sigurnost građana kao i percepciju sigurnosne situacije u Splitu.

O tome su se oglasili i na današnjoj izvanrednoj press konferenciji u splitskoj policiji gdje su još jednom istaknuli kako se policija intenzivno bavi borbom protiv organiziranog kriminaliteta, te da rješenje nije u tome da građani uzimaju pravdu u svoje ruke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije