Europska unija reagirala na najavu otvaranja Russia Today u Srbiji

8
Radiosarajevo.ba
Europska unija reagirala na najavu otvaranja Russia Today u Srbiji
Foto: Arhiv / Russia Today

Europska unija očekuje da se Srbija uzdrži od intenziviranja odnosa sa Rusijom, navela je Europska komisija za Radio Slobodna Europa povodom nezvaničnih najava u srbijanskim medijima da Russia Today (RT) planira da otvori televiziju u Srbiji.

U reakciji Petera Stana, portparola EK za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, od 15. jula dodaje se da se od Srbije očekuje usklađivanje sa odlukama Europske unije, među kojima je i ograničenje emitovanja ruske državne televizije RT.

"RT je dio ruskih propagandnih i dezinformacionih instrumenata kojima Kremlj prati nezakonitu agresiju na Ukrajinu i ubistva ukrajinskog naroda. U tom kontekstu, očekujemo da se Srbija uzdrži od intenziviranja odnosa sa Rusijom kao zemljom koja masovno krši Povelju Ujedinjenih nacija i međunarodno pravo", saopštio je portparol EK Peter Stano.

Stižu proljetne temperature: Pogledajte kakvo će vrijeme biti do utorka

Stižu proljetne temperature: Pogledajte kakvo će vrijeme biti do utorka

U Rusiji od danas zabranjeni Facebook i Twitter

U Rusiji od danas zabranjeni Facebook i Twitter

Brisel je u sklopu šireg paketa sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu u martu ove godine ukinuo emitovanje ruskih medija Sputnik i RT/Russia Today. Srbija je od marta 2012. kandidat za članstvo u EU, te shodno tome ima obavezu da prati odluke Brisela kako bi ispunila uslove za pridruživanje.

Pojedini mediji u Srbiji 14. jula objavili su da RT ima u planu da otvori televiziju u Srbiji. Russia Today nije odgovorila na upit radio Slobodne Europe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije