Dodikov intervju na Russia Today

Radiosarajevo.ba
Dodikov intervju na Russia Today

Predsjednik Republike Srpske gostovao je televiziji Russia Today, gdje je u dvadesetominutnom razgovoru pokušao objasniti svoje viđenje krize u BiH. 

Njegovo izlaganje baziralo se uglavnom na već poznatoj retorici i stavovima da je BiH toliko podijeljena zemlja da su dogovor, jedinstvo i zajedništvo među nacijama neodrživi, te da međunarodna zajednica više nema šta tražiti u ovoj zemlji.  

Dodik je u svakom odgovoru potencirao  podijeljenost zemlje i nepomirljive razlike i političke stavove 'među nacijama', dajući time legitimitet priči o odcjepljenju RS-a koja je uslijedila. 

Na pitanje voditelja Ala Gurnova da li bi se politički procesi u Bosni i Hercegovini mogli nastaviti u smislu da Republika Srpska postane nezavisna država, Dodik je rekao da sve zavisi kako će se stvar razvijati na regionalnom planu: "Republika Srpska ima svoje vlastite institucije vlasti, svoju teritoriju i svoje ljude.  Drugim riječima, definitivno ima sve elemente da postane država, u to nema sumnje. Jedino pitanje koje je još uvijek neriješeno je međunarodno priznanje. Republika Srpska još nije članica Ujedinjenih Nacija", objasnio je Dodik. 

Dodik je dalje govorio kako je Bosna i Hercegovina danas podijeljena, te da je to sve očiglednije, ne samo u teritorijalnom smislu, već i u kulturnom smislu i svim aspektima života.  

"Potpuno je jasno da bosanski Muslimani sada imaju manje entuzijazma prema Bosni i Hercegovini nego što su imali ranije".

Dodik se potom preselio na regionalni teren komentirajući događaje na Kosovu i kazavši da bi "Najbolje bilo da se Kosovo podijeli na sjeverni i južni dio". 

Na sugestivno pitanje voditelja da li Dodik vjeruje da Karadžić u Hagu ima fer proces, Dodik je odgovorio kako je do sada mnogo puta čuo optužbe na rad suda u Hagu i kako su se mnogi advokati žalili na nesprovođenje procedura i ignorisanje činjenica, ali da je Haški sud dio Dejtonskog ugovora, te da ga kao takvog Republika Srpska mora poštovati.  

"Radovan Karadžić je prvi predsjednik Republike Srpske. Poznato je da je u vrijeme dezintegracije bivše Jugoslavije on bio predsjednik partije koja je ohrabrivala Srbe da brane svoju autohtonost u Bosni i Hercegovini", istakao je Dodik

Na kraju razgovora voditelj je izrazio nadu da će novac iz Rusije pomoći ekonomiji Republike Srpske. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije