! / Erdogan stiže u Srbiju: Sa Vučićem otvara radove na autoputu Beograd-Sarajevo

15. 08. 2019. u 16:03:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 186

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan 29. augusta dolazi u posjetu Srbiji, u okviru koje će on i Aleksandar Vučić ozvaničiti početak radova na gradnji autoputa Beograd - Sarajevo.

Prema nezvaničnim informacijama, tokom Erdoganove posjete trebalo bi da bude otvoren i početak radova na rekonstrukciji puta Novi Pazar-Tutin.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju dionica autoputa Beograd - Sarajevo između Vlade Srbije, "Puteva Srbije" i turske kompanije "Tašjapi" potpisan je u decembru prošle godine, prenosi Tanjug.

Izgradnjom autoputa Beograd - Sarajevo Srbija će dobiti mogućnost da se poveže s europskim Koridorom 5, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, a BiH će se moći povezati sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno autoputem Beograd - Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege.

Vučić i Erdogan razgovarali su krajem jula telefonom i konstatovali, kako je saopćeno, napredak političkog dijaloga, ali i ekonomske saradnje dvije zemlje. Saglasili su se i da se pokazala dobrom zajednička odluka o ustanovljavanju Visokog vijeća za saradnju.

Sljedeća sjednica tog vijeća mogla bi biti održana tokom predstojeće posjete predsjednika Turske Srbiji.

Erdogan je, inače, u tom telefonskom razgovoru podržao politiku mira i saradnje, kojom Vučić promoviše stabilnost u regionu, saglasan sa srpskim predsjednikom da se samo tako može osigurati veći interes investitora i ekonomski rast.

NEMA KOMENTARA