Dodik: Erdogan je veliki lider, a Turska važna država za BiH

Radiosarajevo.ba
Dodik: Erdogan je veliki lider, a Turska važna država za BiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Članovi Predsjedništva BiH primili Recepa Tayyipa Erdogana

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je kod međunarodnih lidera u susretima koje je imao u proteklih nekoliko mjeseci vidio veću dozu realizma, a ne idealizma u političkom rasuđivanju.

Povodom sastanaka sa rimokatoličkim poglavarom papom Franjom, predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i drugima, Dodik je objasnio da takvi razgovori uvijek relaksiraju situaciju.

„Postoje pitanja koja se nametnu u javnom diskursu i o kojima onda možete da razgovarate na sastancima. Bilo mi je iznova zanimljivo razgovarati sa svim tim sagovornicima. Vidim da postoji veća doza realizma, a ne idealizma u političkom rasuđivanju. Kod pape to možete naročito da vidite“, rekao je Dodik za beogradski list Danas.

On je istakao da je Orban prototip uspješnog vođe jednog društva, koje je prije petnaestak godina bilo u težoj ekonomskoj situaciji nego Grčka, a koji je uspio da svojim mjerama Mađarsku uzdigne do zemlje sa rastućom ekonomijom, prosperitetom i budućnošću.

„To što se Orban nekome u Evropi ne sviđa ne mora da znači da mi moramo da se povinujemo takvim stavovima“, ukazao je Dodik.

On je istakao da je Erdogan daleko pragmatičniji nego što izgleda u medijima.

„Naši razgovori nisu išli u smjeru političkih rješenja na Balkanu, tu se razlikujemo, ali smo razgovarali o praktičnim stvarima, poput izgradnje auto-puta. Mi se moramo orijentisati na ekonomiju. Naravno, ja i dalje ne mislim da je Turska izgubila simpatije prema muslimanima i da je odjednom postala kosmopolitska, ali Turska je važna država, naročito sa ekonomskog stanovišta i Erdogan je u tom smislu veliki lider“, rekao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije