... / Epidemiolog Kon upozorio: Imamo dvije opcije - COVID propusnice ili restrikcije

12. 08. 2021. u 20:32:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Dok iz Kriznog štaba najavljuju da četvorocifreni broj osoba sa koronavirusom iziskuje uvođenje pooštrenih mjera, epidemiolog Predrag Kon je otkrio da je ovaj skok u stvari prirodan tok epidemije.

"Kada imate razna slavlja i proslave, istina, vremenski uslovi nisu pogodovali opstanku virusa, ali sveukupno je došlo do pojačanja njegovog potencijala. Od juna se to prati i jasno je bilo da će doći do ovog nivoa. Moramo da shvatimo da bez mera i veće vakcinisanosti nećemo moći lako da izađemo na kraj i moramo da se pomirimo i prihvatimo to", navodi Kon.

Od delta soja oboli najveći broj novozaraženih, a razlike u simptomima u odnosu na stare sojeve nema, izjavio je Kon, prenosi Mondo.rs.

"Pominje se ređe javljanje gubitak čula, ali nema značajnije promene osim da se ova varijanta virusa prenosi brže, sa jedne osobe na sedam, pa čak i više od sedam, dok je prvi soj iz Kine bilo na jedan, dva", naglasio je Kon.

On kaže da je važno reći da dominira delta soj u uzorcima s kraja juna i početka jula.

"Svedoci smo ozbiljnog nepoštovanja mera u poslednjih mesec dana, situacija je takva da ona zahteva ozbiljno konsultovanje. Dolazimo do saglasnosti da insistiramo na sastanku Kriznog štaba da bi se prodiskutovalo. Postoje dva racionalna izlaza, jedan je da se razmisli da li je zaista nemoguće uvesti COVID propusnice, što je preporuka javnog zdravlja širom sveta, a ako se ne prihvata tako nešto, nema drugog izlaza osim restrikcija. Ne možemo da se ponašamo kao da se ništa ne dešava, jer će sledeće nedelje brojka preći 1.000, ako ne i 1.500 zaraženih", upozorio je epidemiolog.

Kon je pojasnio da COVID propusnica podrazumijeva da vakcinisani građani imaju pravo odlaska na proslave, u restorane, a oni koji nisu moraju da se testiraju ili moraju da nose maske.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)