Ekstremne vrućine u Hrvatskoj: Temperatura u Jadranskom moru dosegnula skoro 30°C

0
Radiosarajevo.ba
Ekstremne vrućine u Hrvatskoj: Temperatura u Jadranskom moru dosegnula skoro 30°C
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Jadransko more

Prošlog mjeseca u mnogim dijelovima srednje Dalmacije, uključujući Split, izmjerene su najviše junske temperature zraka u historiji službenih meteoroloških mjerenja.

Tako je 20. juna, dan prije ljetnog solsticija, službena stanica DHMZ-a Split Marjan oborila junski temperaturni rekord. Do tada je najviša temperatura u junu bila ona izmjerena 14. juna 2003. i iznosila je 38,1°C.

Nova najviša temperatura u junu na DHMZ postaji Marjan iznosi 38,5°C, šta je tek decimalu niže od apsolutnog rekorda postavljenog u julu 1950. kada je izmjereno 38,6°C.

Toplotni talas u BiH ne posustaje: Temperature idu iznad 40 °C, ljekari apeluju na građane

Toplotni talas u BiH ne posustaje: Temperature idu iznad 40 °C, ljekari apeluju na građane

Današnji dan nije tako ekstremno vruć kao spomenuti 20. juna, no nakon tri sedmice donio je povratak četrdesetica u ograničen dio Dalmacije, mahom srednje.

Prema podacima mreže stanice Pljusak.com, koja nije službene naravi i služi isključivo kao orijentir, od 40 do 41°C mjerili su redom stanice: Zadvarje, Marina, Split - prirodoslovna škola, Vid, Dubrava kod Šibenika, a najtoplije je bilo u Milošićima u Vrgoračkom polju s 41,3°C.

Prema službenim podacima DHMZ-a, prema terminskim vrijednostima, splitski aerodrom danas je "dogurao" do 39,1°C, mada bi službena najviša dnevna temperatura mogla biti još viša. Split Marjan je danas mjerio do 36,4°C, što je prilično daleko od junskog, odnosno apsolutnog rekorda koji iznosi 38,6°C.

Međutim Split je danas ipak oborio jedan rekord i to apsolutni. Naime, u ranim popodnevnim satima na službenoj mjernoj postaji na Zenti izmjerena je površinska temperatura mora od čak 29,4°C, što je najviša temperatura mora ikada izmjerena u Splitu od početka službenih mjerenja. Tako je čak za pola stepena potučen dosadašnji rekord koji je iznosio 28,9°C, izmjeren 10. augusta 2017.

No, rekordima tu nije kraj. Apsolutni državni rekord po pitanju temperature mora danas je izmjeren u Dubrovniku. U 17 sati tamo je službeno izmjereno 29,7°C što je najviše ikada u službenoj historiji mjerenja u Hrvatskoj, ako se izuzme temperature nekih plitkih i zatvorenih površina poput Malog jezera na Mljetu, piše Dalmacija danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije