Ekološki ustanak okupio veliki broj Beograđana: Uzvikivali “Vlast vrši ekocid”

5
Radiosarajevo.ba
Ekološki ustanak okupio veliki broj Beograđana: Uzvikivali “Vlast vrši ekocid”
Foto: Nova.rs / Okupio se veliki broj Beograđana

U Beogradu je, ispred Skupštine Srbije, počeo protest pod sloganom Ekološki ustanak. U organizaciji učestvuju brojni ekološki, građanski pokreti koji traže zaštitu prava na zdrav vazduh, vodu i zemlju. Organizatori konstatno upućuju apel da se poštuju epidemiološke mjere.

Ljudi pristižu sa svih strana kod Skupštine Srbije, piše Nova.rs. Na Trgu Nikole Pašića je trenutno blokiran sabraćaj. Među okupljenima ima aktivista svih uzrasta, od starijih pa do djece.

Neki od transparenata koji se nalaze na protestu glase “Domovina se brani rijekom”, “Vlast vrši ekocid”, “Mladi odlaze jer ne mogu da dišu”, “Nosim crno za sve žrtve zagađenja”, “Sijecite korupciju i kriminal, a ne šume”, itd.


Većina okupljenih nosi maske iako se okupio veći broj Beograđana nego što je to dozvoljeno.

Atmosfera je, kako javljaju reporteri Nova.rs, kao na karnevalu. Čuje se glasna muzika, zviždaljke i bubnjevi.

Organizatori protesta iz pokreta Odbranimo rijeke Stare planine, Aleksandar Jovanović Ćuta i Aleksandar Panić su razvili srbijansku zastavu.
Okupljenima se obratio i Zoran Kostić Cane iz Patribrejkersa.

cane.jpeg - undefined

Foto: Nova.rs: cane.jpeg

“Moja savjest i ljubav prema zemlji me tjera da kažem da smo u velikom bedaku. Zbog neke provozije i vizije, mi postajemo građani drugog reda. Bez vode nema slobode, a ona se truje non-stop. Bez zemlje nema hrane, bez vazduha nema života. Hoću da vas podsjetim da to sve odlazi od nas zbog nekog profita i neke nesvjesnosti. Siječe se grana na kojoj sjedimo. Ovo nema veze s politikom, to ima više veze s opstankom čovjeka na ovim prostorima, sa generacijama koje dolaze nakon nas”, rekao je on.

Zahtjevi demonstranata obuhvataju sve veće probleme životne sredine u Srbiji i njenoj prijestonici, od mini hidroelektrana, preko očuvanja Košutnjaka i Makiša, do projekta Rio Tinto.

Aktivisti traže brisanje svih malih hidroelektrana na cijeloj teritoriji Srbije. Novim Prostornim planom i novim Zakonom o energenici, koji je pred usvajanjem i najavljuje ga resorna ministrica Zorana Mihajlović, predviđeno je brisanje malih hidroelektrana iz zaštićenih područja. Demonstranti poručuju: Nema zaštićenih i nezaštićenih područja, nema zaštićenih i nezaštićenih rijeka.

Na protestu su istaknuti i ekološki problemi glavnog grada

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije