Edis s porodicom prije dvije godine otišao u Njemačku, sada proživljavaju pakao: "Sram me situacije"

18
Radiosarajevo.ba
Edis s porodicom prije dvije godine otišao u Njemačku, sada proživljavaju pakao: "Sram me situacije"
Foto: Fenix Magazin / Edis Isaković

Gotovo dvije godine od kad su se iz Županje, Hrvatska, preselili u okolicu njemačkog Freudenstadta, grada koji se nalazi 65 km jugozapadno od Stuttgarta, porodica 41-godišnjeg Edisa Isakovića prolazi pravi pakao.

Edis je dobio otkaz u pilani u kojoj je radio, a prije toga je njegova nevjenčana supruga Defija (39) u istoj tvrtci dobila otkaz nakon što je šef doznao da je trudna. Budući su smješteni u stanu koji je u vlasništvu šefa te tvrtke, on ih je odjavio s adrese te sada do kraja decembra moraju iseliti iz tog stana. 

Iako imaju hrvatsko državljanstvo, nakon otkaza teško su se izborili za ostanak u Njemačkoj i ostvarivanje dječjeg doplatka. On je roditelj petero djece, a za manje od tri sedmice rodit će mu se i šesto dijete koje će dobiti sa nevjenčanom suprugom s kojom sada živi. Preživljavaju sa 1.600 eura dječjeg doplatka te svaki dan gledaju kako se njihov san o boljem životu u Njemačkoj pretvara u preživljavanje.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Šta se dešava u Njemačkoj: Cijene nisu brže rasle od 1949. godine, a ovo je razlog

Šta se dešava u Njemačkoj: Cijene nisu brže rasle od 1949. godine, a ovo je razlog

"Morao sam od oca posuditi 10 hiljada eura kako bih preživio. Otac mi je dao svu svoju ušteđevinu. Baka mi je dala još 5 hiljada eura, od čega smo kupili automobil jer živimo na selu pa nam je potreban. No i njega sam prije mjesec dana prodao jer nisam više imao novca. Sram me je situacije u kojoj sam se našao, iznosi svoju priču za Fenix-magazin.de Edis Isaković.

Edis je ranije radio u Engleskoj. Po povratku u Hrvatsku je radio u Županji u tvrtci koja se brine o očuvanju šuma. Misleći kako će njegovo petero djece, dvojica sinova (13,16) i tri kćeri (10,18,20) imati bolji život u Njemačkoj, pronašao je posao u njemačkoj pilani i doselio u okolicu Freudenstadta.

"Oglas za posao sam vidio na Facebooku. Dobro govorim engleski jezik, javio sam se na oglas i dobio posao. Počeo sam raditi u tamošnjoj pilani (ime pilane poznato redakciji Fenix-magazina). Kasnije je u pilanu došla raditi i moja nevjenčana supruga, te dvojica mojih sinova iz prvog braka te moja 18-godišnja kćer. Svi oni su ovdje počeli ići u školu. Moja 20-godišnja kćer iz prvog braka, koja je već odrasla i osamostalila se te moja najmlađa kćer su ostali u Hrvatskoj. Šef tvrtke nam je dao stan u najam, kojeg smo plaćali 550 eura", priča Isaković te ističe kako ga je očaj natjerao da o svojoj nepodnošljivoj situaciji javno progovori za Fenix-magazin.de kako se njegova priča ne bi nikome više ponovila.

"Moja nevjenčana supruga i ja smo godinu dana radili od jutra do mraka težak fizički posao. Kad je nakon godinu dana žena ostala trudna, javili smo to šefu, a on joj je odmah dao otkaz. Oboje smo bili u stalnom radnom odnosu. Koliko smo bili vrijedni i dobri u svom poslu dokaz je i zahvalnica koju smo dobili prije nego je ona ostala u drugom stanju", govori Edis Isaković.

Njemačke bolnice pred bankrotom: Za materijalne troškove i energiju nedostaje 15 milijardi eura

Njemačke bolnice pred bankrotom: Za materijalne troškove i energiju nedostaje 15 milijardi eura

Nakon otkaza počela je njihova borba za opstanak i ostanak u Njemačkoj.

"Angažirali smo advokata koji je preuzeo slučaj moje nevjenčane supruge. Nakon sudske tužbe, mene su na radnom mjestu počeli maltretirati i ponižavati na sve načine. Otežavali su mi posao valjda kako bih sam dao otkaz. Takvu sam torturu izdržao mjesec dana, a onda sam imao manju operaciju noge. Liječnici su mi operirali dobroćudni tumor pa sam morao na bolovanje. Svakih pet dana sam dobivao pismo od šefa u kojem mi piše neka se vratim na posao ili ću dobiti otkaz", govori Isaković dodajući kako je liječničku dokumentaciju o bolovanju uredno dostavio šefu tvrtke. U međuvremenu sud je donio odluku da tvrtka mora vratiti ženu na posao budući je advokat ishodovao sve potrebno za nastavak radnog odnosa.

No, čini se kako jedna izgubljena bitka nije spriječila šefa u naumu da im oboje uruči otkaz i udalji ih ne samo iz tvrtke već im otkaže i ugovor o stanu u kojem stanuju.

"Djeca mi idu u školu, i ne znam šta ću. Šef nas je najprije odjavio s adrese na kojoj stanujemo, a mi smo tad uredno plaćali stan i 20 dana uopće nismo znali da smo odjavljeni. Otkaz mi je uručio tek 31. maja. Nakon što nas je odjavio s te adrese, automatski nam je prestao stizati dječji doplatak. 

I ovo je BiH: Šestočlana porodica iz Njemačke svoju sreću našla u Livnu

I ovo je BiH: Šestočlana porodica iz Njemačke svoju sreću našla u Livnu

Mjesecima nisam imao ni jednog eura, jer primanja nismo imali. Niko nam nije želio pomoći jer su šef i njegova dva sina “bog i batina” u tom mjestu. Sada niti jedan odvjetnik iz tog mjesta ne želi uzeti moj slučaj jer se ne usuđuju ništa raditi protiv njih. Obratio sam se i lokalnim njemačkim medijima, ali kad su čuli o kome je riječ, nisu željeli pisati. Imam sve dokaze koji govore u moju korist", ističe Edis Isaković dodajući kako on i njegova porodica žive od 1.600 eura dječjeg doplatka kojeg su ponovno počeli dobivati kad su riješili problem s adresom. No, to primanje im nije dostatno za život. 

"Supruga je sad na porodiljom dopustu. Uskoro ćemo dobiti novorođenče, a moramo seliti iz stana. Ne znam više što učiniti. Kao da se sve urotilo protiv nas. Na svašta sam pomišljao, ali ne želim uništiti život svojoj djeci. Ne vidim izlaz iz ove situacije", očajan je Edis Isaković.

Kako bi doznali punu istinu, Fenix.magazin se obratio i pilani u Freundenstatu od kojih još nisu dobili povratni odgovor na naša pitanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije