Vatrogasci pronašli dokaze o podmetanju požara: Je li ovo terorizam

E. H.
Vatrogasci pronašli dokaze o podmetanju požara: Je li ovo terorizam
Požari koji bukte širom regiona zabrinuli su brojne građane, zbog čega su se sve resorne organizacije angažirale na otkrivanju uzroka požara koji su poharali brojne šumske površine.

Tako su ovih dana vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva općine Gradac, u Hrvatskoj, pronašli dokaze koji ukazuju na to da su brojni požari na području ove općine podmetnuti.

"Pronađen je jutros jedan improviziran opušak, tačnije jedna cigareta vidno upaljena. Oko nje su bile zamotane četiri šibice, kako bi takva cigareta što duže gorjela i eventualno prouzrokovala požar na određenom lokalitetu", kazao je za Radiosarajevo.ba Igor Bilac, predsjednik DVD općine Gradac.

On je dodao kako mnoge njegove kolege sumnjaju da su brojni požari podmetnuti te da ih očekuje teška borba do kraja sezone.

pozari_podmetanje_dvdgradac_facebook.jpg - undefined

"Ovaj današnji dokaz pronađen je u Vodicama, predjelu Gradca koji je specifičan jer je riječ o slijepoj ulici. Vatrogascima je jako teško tu doći, to je problematičan dio za požare i neko je to znao pa je baš tamo ostavio cigaretu, koja nasreću nije izgorjela i napravila havariju", istaknuo je Bilac.

O cijelom događaju obaviješteni su i policijski službenici u ovoj općini, koji su izvršili uviđaj i pokrenuli istragu u vezi s ovim slučajem.

Kako saznajemo, uvriježeno mišljenje gotovo svih vatrogasaca kako je najveći uzrok svih ovogodišnjih požara u Dalmaciji upravo ljudski faktor. Požari se najčešće događaju u predjelima gdje se nalazi neka cesta pa ističu da vjerovatno svi oni nastaju nemarnim odnosom prema prirodi ili eventualno namjernom paljevinom.

"Mi riskiramo živote, ulazimo u vatru, spašavamo ljude i imovinu, a šta oni rade - podmeću. Je li ovo terorizam", pitanje je koje sebi postavljaju vatrogasci DVD Gradac.

pozari_podmetanje_dvdgradac_facebook1.jpg - undefined

Podsjećamo, prethodnih dana veliki požari buktili su širom Dalmacije, a posebno na području Splita gdje su građani svjedočili teškim, gotovo apokaliptičnim scenama. Ništa bolje stanje nije ni u ostatku regiona, odnosno, u Crnoj Gori i na jugu BiH, gdje se vatrogasci bore s vatrenom stihijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije