Dubrovčani na mukama: Naš život postao je noćna mora zbog sezonskih radnika iz BiH!

Radiosarajevo.ba
Dubrovčani na mukama: Naš život postao je noćna mora zbog sezonskih radnika iz BiH!

Član 32 Ustava republike Hrvatske ("Svatko tko se zakonito nalazi na teritoriju Republike Hrvatske ima pravo slobodno se kretati i birati boravište"), citirali su žitelji mjesta Gornji Brgat pored Dubrovnika u otvorenom pismu koje su poslali lokalnim političarima i medijima.

Poručuju da se ovaj i član 34 ("Dom je nepovrediv") ne odnose na stanovnike mjesta Gornji Brgat, a naročito ne na one koji žive blizu graničnog prijelaza s Bosnom i Hercegovinom.

Žale se da im je život u blizini granice "postao neizdržljiv" izgradnjom novog Graničnog prijelaza koji je pomaknut u unutrašnjost teritorija Republike Hrvatske.

Kažu, ne samo zbog gužvi i graničnih kolona u kojima strpljivo moraju voziti kako bi došli do svojih domova, nego i svih onih problema na koje nailaze kada već stignu. A u vlastitim dvorištima i njihovim okućnicama za njihova vozila - nema mjesta! 

Naime, na njihovim parkirališnim mjestima se svakodnevno nalaze nepropisno parkirani automobili BiH registracijskih oznaka koji pripadaju stanovnicima Ivanice i Trebinja koji obavljaju sezonske poslove u Dubrovniku, te ih tu ostavljaju dok se ne vrate.

"Oni koji su trebali biti glasni i stopirati pomicanje Graničnog prijelaza s mjesta na kojem je donedavno bio, nisu učinili ništa da bi zaštitili stanovnike svoje općine Župa dubravačka jer se oni ne trebaju živcirati kako da dođu do svog doma nakon posla jer uživaju u tišini svojih sigurnih stolica od 2005. godine", ogorčeni su mještani.

"Naša Ustavna prava kao građana Republike Hrvatske su ozbiljno ugrožena i očekujemo da oni koji trebaju i na nas pogled svoj obrate. Naš je život postao noćna mora", poručuju mještani Gornjeg Brgata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije