Dubrovački doktor zaražen ospicama bio u kontaktu s bebama

Radiosarajevo.ba
Dubrovački doktor zaražen ospicama bio u kontaktu s bebama
Facebook / Doktor Pero Markunović

Doktor zaposlen u dubrovačkoj Općoj bolnici Pero Markunović u srijedu je uputio poruku svim roditeljima koji odbijaju vakcinisati djecu, što je u Dubrovniku poseban problem, a u javnosti se o njemu počelo pričati u svjetlu nekoliko slučajeva zaraze ospicama, piše Jutarnji list.

Markunović je upravo jedan od zaraženih, koji je ospice dobio iako je vakcinisan, ali zbog poražavajuće stope nevakcinisanih u gradu – nije ga zaštitio kolektivni imunitet.

Trenutno se nalazi u izolaciji, a u svojem javnom obraćanju prozvao je roditelje koji ne vjeruju u važnost pravovremenog vakcinisanja, zbog čega su sad pod rizikom svi pacijenti s kojima je on u posljednje vrijeme radio.

„Drage mame i tate, ja sam doktor u Općoj bolnici Dubrovnik. Trenutno ležim u izolaciji s ospicama, a imam dijete koje ima 10 mjeseci i još nije vakcinisano jer po kalendaru vakcinacije još nije dovoljno stara. Ja sam ospice dobio dok sam bio dežurni, a uredno sam vakcinisan, o čemu imam i dokaze“, naveo je dr. Markunović, čiji status je prenio Jutarnji.

„Ja znam da vas puno misli da vakcina za mo-pa-ru uzrokuje autizam, ali to nikada niko na svijetu nije uspio dokazati. Ako već postoji medicina kojoj neki od vas očito ne vjeruju, onda vas pitam kada dobijete jedan dan infarkt ili karcinom dojke hoćete li isto reći da imunoterapija uzrokuje neke opskurne bolesti ili da aspirin uzrokuje sljepoću? Da vam dijete, ne daj Bože, ima leukemiju, nećete ga liječiti hemoterapijom jer ista ta hemoterapija uzrokuje druge vrste tumora? Na ovo ćete reći da nisu isto leukemija i ospice. Ospice su smrtonosna bolest, a smrtnost je do 30 posto u bolesne djece, transplantiranih bolesnika i ljudi na imunosupresivnoj terapiji. Hoćete li tada reći nekom ocu, majci, bratu, suprugu koji je ostao bez svojeg voljenog: "Ja bih radije ospice nego autizam". A šire se zrakom“, upozorio je doktor iz Dubrovnika.

Više o ovom slučaju možete pročitati na sljedećem linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije